Stormen Sandy traff New York fordi luftstrømmene ble forstyrret og oppførte seg annerledes enn normalt i orkansesongen. Og det kan skje igjen i områder som ikke er vant til ekstremvær.

- Forrige uke publiserte vi en rapport som vi har holdt på med i ti år, som viser at det er en virkelig endring i luftsstrømmene som ligger bak ekstremværsituasjonene i Europa og USA det siste tiåret, sier Stephan Rahmstorf, professor i oceanografi ved universitetet i Potsdam på The Economist Arctic Summit i Oslo i dag.

Klimaforskeren viste bilder av endringen av kalde og varme luftsstrømmer i juli i 1980 og i 2011 som viste langt større kontraster, både kaldere og varmere felt i 2011, da det var en uvanlig sterk hetebølge over USA.

Sterk sammenheng
- Vi har funnet ut at flesteparten av de ekstreme hetebølgene kan forklares med endringer i luftstrømmene. Det inkluderer den russiske hetebølgen i 2010 og den europeiske hetebølgen i 2003 som ga 70.000 dødsfall. Vi mener at denne endringen skjer som følge av issmelingen i Arktis, sier Rahmstorf.

Direktør for det norske polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther, understreker at denne beviste sammenhengen av klimaendringene og ekstremvær er noe helt nytt.

- Man ser at det er en klar sammenheng mellom havisen som smelter og endringen i monsunmønsteret. Smeltingen øker, som vi fikk fortalt, sannsynligheten for å få episoder som Sandy. Disse storskalasammenhengene har man kun startet på å forstå. Det gjør at det er god samfunnsøkonomi i å investere i forskning i Arktis - ikke bare de som bor der, fastslår han.

Forstår
Og det begynner å synke inn.

- Til og med land som ligger langt unna Arktis forstår at hvis de har en bedre kunnskap om klimautviklingen i Arktis, så vil de være bedre i stand til å forvalte sine egne naturressurser, selv om de er i Asia eller i USA, sier Winther.

Les også: Jorden kan bli katastrofe-varm

<b>Sandy kan ha kostet over 300 milliarder </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.