KEMPER COUNTY/WASHINGTON D.C, USA:Regjeringen Solberg vil bygge minst ett anlegg for fangst av klimagassen CO2 innen 2020. Det går frem av regjeringens politiske plattform.
I årevis har norske politikere jobbet for at den såkalte månelandingen skal skje på Mongstad i Hordaland.
Men etter bare noen uker i statsrådstolen, gjør Tord Lien det nå klart overfor Dagens Næringsliv at anlegget ikke trenger å ligge i Norge i det hele tatt.
- Det er spennende ting på gang i store deler av verden, og vi må se på alt sammen før vi konkluderer, sier Lien til DN.
Ser til USA
Tord Lien er denne uken i USA.
Han har deltatt på en konferanse om karbonfangst sammen med minstre fra hele verden, og inngått en avtale med USA om å utvikle nye renseteknologier. Fredag besøkte han et kraftverk i Mississippi hvor CO2-fangst skal tas i bruk i full skala neste år.
Lien sier til DN at han vil begynne med blanke ark etter å ha arvet Norges kanskje mest omstridte politiske sak de siste årene.
Det var i 2007 at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kalte CO2-fangst på Mongstad «vår månelanding», men seks år senere måtte han skrinlegge planene om et fullskala CO2-renseanlegg etter store forsinkelser og milliardoverskridelser.
- Vi har prøvd den kjappe løsningen. Det skapte noen utfordringer. Jeg tror det er viktig å sette seg grundig inn i hva som skjer på feltet før vi bestemmer oss neste gang. Det skjer mye spennende internasjonalt. Det kan vi spille på og finne partnere i både industrien og myndigheter, sier Lien.
Vil ikke konkludere
Regjeringen skriver i sin politiske plattform at den vil bygge et fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020. Hvor det skal ligge, nevnes ikke med ett ord:
«Regjeringen vil: Satse bredt på å utvikle en kostnadseffektiv teknologi for fangst og lagring av CO2, og ha en ambisjon om å realisere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020», ifølge dokumentet.
- Åpner du for at anlegget kan ligge et annet sted enn i Norge?
- Vi har sagt at vi skal sette igang en strategi. Å begynne å konkludere hva vi skal gjøre eller ikke nå ¿ det viktigste for oss er å bidra til å gjøre kostnadene så lave som mulig, sier Lien.
- Vil du ha ordene dine i behold hvis dette gjøres i et annet land enn Norge?
- Jeg ønsker ikke å konkludere på dette verken den ene eller andre veien. Vi skal lage en strategi. Målsetningen med den strategien er å flytte kostnadene på fangst og lagring.
- Hydro har et aluminiumsanlegg i Qatar, hvor gassprisene er lavere enn i Norge. Kan det være et aktuelt sted å realisere regjeringens ambisjoner innen karbonfangst- og lagring?
- Det er spennende ting på gang i store deler av verden, og vi må se på alt sammen før vi konkluderer.
- Jeg trodde det gjaldt teknologi, men du mener også geografi?
- Jeg tror ikke vi bruker mer tid på dette, sier Lien og ler.
- I regjeringserklæringen står det at ambisjonen er å levere på dette innen 2020, legger han til.
- Men der står det ikke noe om land?
- Nei, sier Lien.
Nytt samarbeid
Selv om det store anlegget på Mongstad er skrinlagt, står utenlandske selskaper i kø for å teste ut sine ideer på det mindre teknologisenteret der.
Teknologisenter Mongstad (TCM) vil bli en sentral del av det nye teknologisamarbeidet med USA.
- Vi vurderte mange land, men har samarbeidet både med myndigheter og selskaper i Norge i mange år. Statoil er ikke bare et betydelig selskap i USA, men også en pioner på dette feltet i Norge. Norge har lang erf#229 innen karbonfangst, og er også en betydelig «player» på området, sa USAs energiminister Ernest Moniz til DN da samarbeidet ble offentliggjort torsdag.
Han håper land som India, Japan, Tyskland, Australia og Storbritannia etter hvert vil delta i nettverket.
- Målet er å lære mer av hverandre, slik at vi kan bli tryggere på de teknologiske løsningene, sa Moniz på en pressekonferanse i Washington D.C.
Venstre, som støtter mindretallsregjeringen i Stortinget, vil ikke kreve at månelandingen skal skje i Norge, skriver Venstre-leder Trine Skei Grande i en epost til Dagens Næringsliv.
Aps Per Rune Henriksen fra Hordaland og tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet er derimot tydelig:
"Et demoanlegg må ligge i Norge", skriver han til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.