Med stadig mindre funn på norsk sokkel, betyr økt utvinning på norsk sokkel stadig mere.
- Reservetilveksten på norsk sokkel er for dårlig. Vi ser allerede i dag at reservetilveksten har vært større fra felt i produksjon enn i nye funn, sier Knut Åm.
Åm leder Utvinningsutvalget som onsdag overleverte sin rapport til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. I rapporten foreslås det hele 44 tiltak som utvalget ser som kritiske å få realisert for å sikre økt utvinning på norsk sokkel.
Utvalget han har ledet har en visjon at 2,5 milliarder kubikkmeter mer olje gjennom bedre utnyttelse av ressursene på norsk sokkel. Med dagens oljepris tilsvarer det utrolige 7000 milliarder kroner. De siste 40 årene har den norske oljeindustrien til sammenligning gitt bruttoinntekter på over 8000 milliarder kroner.
Krever store endringer
Men for å ha mulighet til å tjene disse pengene, må det store endringer til i norsk oljebransje.
På 90-tallet gjennomførte oljeindustrien og myndighetene i fellesskap et stort prosjekt kalt Norsok for å kraftig redusere kostnadene på norsk sokkel. Nå ønsker Utvinningsutvalget et Norsok II velkommen.
- Vi tror tiden er moden for en ny dugnad mellom styresmaktene og industrien for å se om man kan få ned kostnadene på norsk sokkel, sa Knut Åm.
Utvalget mener at de høye kostnadene truer produksjonen og at vi med fortsatt høye kostnader i norsk oljeindustri risikerer å stenge ned felt som fortsatt inneholder store mengder olje og gass.
- De små hindrer
Utvalget er kritisk til konsekvensene regjeringens politikk har hatt ved å slippe en mengde små selskaper til på sokkelen.
- Disse småselskapene har ført til mye fokus på leting. Det har også tappet de store oljeselskapene for mennesker, sa Åm, som mener at alle de nye oljeselskapene på norsk sokkel har tatt fokuset bort fra felt i drift.
Utvalget vil også begrense de mindre eiernes makt i feltlisenser.
- Det er endel hindringer i måten man har lagt opp til å arbeide på sokkelen. Stemmereglene i lisensene er en av de hindringene, sa Åm og pekte på at selv om de store eierne i en lisens er enige om en beslutning, er de fortsatt nødt til å også ha med seg de små eierne i lisensen. Derfor foreslår utvalget at lisensarbeid skal avgjøres gjennom flertall.
Knut Åm har vært vært toppsjef i Phillips Petroleum i Norge og senere ledet selskapets lete- og produksjon over hele verden. Han hadde med seg en rekke tungvektere i utvalget, som blant annet Farouk al-Kasim, som i tre tiår utformet regelverket på norsk sokkel, og Rolf Wiborg, sjefingeniør i Oljedirektoratet.
Redusere HMS
Hans utvalg foreslår også at regjeringen er mer forsiktige med å foreslå strengere HMS-krav til eldre felt som kan ødelegge lønnsomheten. Han mener at myndighetene må legge kost/nytte-vurderinger til grunn før man eventuelt innfører strengere krav.
Også miljøkravene må vurderes hvis man skal få ut maksimalt av oljen og gassen i et felt.
- Nullutslippsmålet er det største hinderet for økt oljeutvinning, sa Åm og viste til at gamle felt ofte produserer mye vann sammen med oljen. Men fordi vannet som tas opp fra havbunnen inneholder små mengder benzen, kan ikke vannet reinjiseres fordi det anses som forurensning. Istedet må vannet som kommer opp renses før det kan returneres.
Knut Åms utvalg vil også at myndighetene lemper på kravene til rigger som skal bore på norsk sokkel.
- Hvis en rigg flyttes over grensen fra Storbritannia til Norge i dag kan det koste skjorta i oppgraderinger - hovedsakelig på grunn av arbeidsmiljø-krav, sa Åm. Han mener endel av riggene på norsk sokkel er unødvendig avanserte.
- I dag kommer det inn noen store kladaser av noen rigger som er overdimensjonert for mye av arbeidet de gjør og de er altfor dyre.
Hale-plan
Utvalget foreslår også krav om en kort, revidert Plan for utbygging og drift for alle felt når 80 prosent av volumet er produsert, for å tvinge eierne til å bruke ressurser på haleproduksjonen på gamle felt.
- Dette er en rapport som skal bli grundig lest, sa Terje Riis-Johansen ved overrekkelsen. Dere berører store og viktige områder og jeg lover å jobbe nøye med forslagene.
Les alle forslagene her. (Ekstern lenke)
Les også:
Slik kan Norge melke sokkelen
De skjulte reservene
- Norske rigger har svære hull i vedlikeholdet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.