- Vi var tydelige på at det fra den norske regjeringens side ikke var snakk om å skyte inn penger i et selskap som ikke gikk med overskudd, sa næringsministeren på en pressekonferanse idag.

For ett år siden måtte SAS-eierne punge ut med seks milliarder svenske kroner i emisjon. Idag ble det kjent at de største aksjonærene spytter inn nye fem milliarder.

Les mer her:
SAS henter 5 mrd

Men det var slett ingen selvfølge, ifølge Trond Giske, som innrømmet at avgjørelsen satt langt inne - og først ble tatt kort tid før SAS presenterte et nytt kriseresultat.

Les:
Sjokktall fra SAS

- Dette satt langt inne, det skal jeg være så ærlig å innrømme, sa Giske.

- Krever drastiske tiltak
- Vi fikk en henvendelse i vinter, for en tid tilbake, om at det kunne bli aktuelt med en ny SAS-emisjon. Allerede da var vi klare på at vi ikke putter penger inn i et selskap som vi ikke tror på, og at det måtte drastiske tiltak til i SAS for at det skulle være aktuelt for oss å gå inn i en slik emisjon, sa Giske.

Den norske staten krevde kraftige kostnadsreduksjoner samt at selskapet refinansierer lån som forfaller i år. Med disse tiltakene vil SAS være konkurransedyktig, ifølge næringsministeren.

- Det har vært omfattende runder med styret, ledelsen og bankene for å få til en solid ramme som gjorde at emisjonen var aktuell for oss, sa Giske på pressekonferansen.

Også for den svenske staten satt det langt inne å bidra med mer penger til SAS. Så sent som i midten av desember slo næringsminister Maud Olofsson i bordet og konstaterte at SAS ikke skulle få nye penger. Nå har hun gjort helomvending, skriver di.se.

Spytter inn 580 millioner
Alternativet kunne ha vært at SAS sto i fare for å gå konkurs:

- Det blir et hypotetisk spørsmål, men hvis de statlige eierne hadde sagt nei, hadde jo SAS vært avhengige av å bli berget av de private eierne og bankene, sa Giske på spørsmål fra pressen.

Den norske staten eier 14,3 prosent av aksjene i SAS, noe som utgjør 715 millioner svenske kroner - cirka 580 millioner norske kroner med dagens kurs.

- Vi må gå inn på forretningsmessige vilkår. For oss er det viktig å ha et SAS som sikrer konkurransen i markedet og at det er god flydekning i vårt langstrakte land, sa Trond Giske.

De største aksjeeierne har sagt ja til å bidra med kapital i emisjonen under følgende forutsetning:

Ytterligere kostnadsreduksjoner på 2 milliarder svenske kroner hvorav 500 millioner for piloter og kabinansatte i Norge, Sverige og Danmark.

Samtlige foreninger for kabinansatte og piloter i SAS AB har signert et felles dokument som forplikter de flyvende til denne kostnadsreduksjonen snarest.

Tror på SAS-overskudd i 2011
Trond Giske legger til grunn at SAS skal kunne gå med overskudd i 2011 - og han satser på at det ikke blir behov for mer "nødhjelp":

- Vi trodde emisjonen ifjor skulle holde, men det gjorde den ikke. Vi tror - og håper - definitivt at denne emisjonen er tilstrekkelig, og jeg tror absolutt det er mulig å få SAS til å gå med overskudd. Men det er tøft å få ned kostnadene og luftfartsbransjen sliter tungt om dagen, så vi kan ikke gi noen garantier om at det ikke blir behov for nye emisjoner fremover, sa Giske.

Regjeringen tar forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke til emisjonen og at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige.

Les også:

- SAS blir slukt levende


Anmelder SAS-emisjon til EU-kommisjonen

Kjos: - Sterkt konkurransevridende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.