Det amerikanske finansdepartementet ble sittende som én av de største eierne i det amerikanske Citigroup etter at banken måtte reddes av myndighetene i forbindelse med finanskrisen høsten 2008.

Finansminister Timothy Geithner har imidlertid ingen planer om å beholde eierandelen på 27 prosent. Nå ønsker departementet å starte nedsalget av Citigroup-aksjer, viser en rapport som finanskonsernet har sendt amerikanske tilsynsmyndigheter mandag, melder Bloomberg News.

Ifølge rapporten har departementet gitt banken Morgan Stanley oppdraget med å selge unna 1,5 milliarder Citigroup-aksjer. Salget kan ifølge rapporten starte umiddelbart.

Nødhjelp ble til aksjer
Citigroup var et av finanskonsernene som måtte reddes av amerikanske myndigheter i etterkant av finanskrisen i 2008. Selskapet mottok 45 milliarder dollar i krisehjelp fra myndighetenes nødhjelpsprogram, den såkalte TARP-pakken, i 2008.

I desember ifjor betalte banken tilbake 20 milliarder dollar. De resterende 25 milliardene ble konvertert til 7,7 milliarder Citigroup-aksjer.

Aksjene, som altså hadde en kostpris på 20 milliarder dollar, er i dag verdt opp nær 36 milliarder dollar.

President Barack Obama har forlengst uttalt at han ønsker å få tilbake hver eneste dime av de 700 milliarder dollarene som TARP-programmet har kostet staten.

I tilfellet Citigroup kan han til og med komme til å få en solid avkastning på krisepengene.

Basert på dagens aksjekurs, som er ned rundt fire prosent på meldingen om aksjesalget, har staten nå inne en papirgevinst på i underkant av 11 milliarder dollar. Gevinsten kan imidlertid vise seg å bli mindre etter hvert som aksjene blir lagt ut i markedet.

Tapet krymper
Banker som Bank of America, JPMorgan Chase og Wells Fargo har alle betalt tilbake pengene de mottok fra TARP-programmet.

Og regningen etter finanskrisens mange redningsaksjoner kan vise seg å bli langt mindre enn først antatt.

Ifølge beregninger som det amerikanske finansdepartementet la frem i forrige uke kommer staten til å tape rundt 87 milliarder dollar på krisepakkene til bankene, bilindustrien, forsikringsselskapet AIG og boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac

For et år siden var det tilsvarende estimatet et tap på 500 milliarder dollar.

Les også: Vil ha tilbake "hver eneste dime" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.