Om ikke franske banker skjelver i buksene, er det i alle fall flere som har grunn til å bekymre seg for utfallet av det kommende presidentvalget, som avgjøres 6. mai.
Finansfiende
Sosialistpartiets kandidat François Hollande, som fortsatt leder i meningsmålingene for valgets avgjørende andrerunde foran den konservative presidenten Nicolas Sarkozy, har varslet en reform av banksektoren der målet er å skille det han kaller spekulative aktiviteter fra bankenes tradisjonelle oppgaver.
Sosialistene ønsker på denne måten å sørge for at kapital- og likviditetskrav rettes mot hver og én av bankens avdelinger, og at statsgarantier ikke skal dekke investeringer som ikke bidrar til å finansiere den «virkelige økonomien».
- Min fiende er finansverden, tordnet Hollande i en tale i forrige måned.
Kan koste milliarder
Ifølge analytikerne vil en slik reform koste franske banker opptil 10 prosent av omsetningen, skriver Financial Times på onsdag. Hollande vil dessuten øke bedriftsskatten for banker med 15 prosent.
De mest pessimistiske anslagene tilhører Keefe, Bruyette & Woods, som tror de nye kravene kan redusere omsetningen til Société Générale, Frankrikes nest største bank, med 12 prosent. BNP Paribas, Frankrikes største bank, vil lide mindre (-7 prosent), fordi banken er mer eksponert mot andre markeder enn det franske, påpeker analytiker Jean Pierre Lambert.
For begge banker tilsvarer dette et omsetningstap på tre milliarder euro basert på resultatene for 2011, eller 23 milliarder kroner.
Mye vil avhenge av hva som defineres som «spekulasjon». Hollandes rådgivere forteller at reformen trolig vil bli mer lik den såkalte Volcker-regelen i USA, som forbyr banker å foreta handler med egne midler, enn forslagene fra John Vickers-utvalget i Storbritannia, som går inn for helt å skille vanlig retail banking fra investeringsvirksomheten.
- Selv om noe av François Hollandes retorikk vil være valgkampsposisjonering, vil sosialistenes forslag tynge franske bankaksjer helt til det kommer mer klarhet, tror analytiker Jon Peace ved Nomura.
Samfunnsnyttig
Andre tror at reformen ikke vil få så stor innvirkning. I en oppdatering skriver Citigroup at den ikke vil koste franske banker mer enn én til seks prosent av inntektene.
«Gitt franske beslutningstakeres støtte til industrien, vil trolig de fleste finansieringsaktiviteter ikke anses som spekulative, mener vi. Differensieringen mellom ”kreditt-” og ”spekulative” aktiviteter kan være subjektiv, men vi tror finansiering, valutahandel og rentesikring sannsynligvis vil vurderes som samfunnsnyttig», skriver meglerhuset.
Uansett utfallet av presidentvalget vil presset øke på bankene i tiden som kommer. Sarkozy har nemlig varslet at han ikke vil vente på sine europeiske kolleger for å innføre en ny skatt på finanstransaksjoner dersom han blir gjenvalgt.
Les mer:
Fransk fotball raser mot sosialistisk skatteforslag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.