Det mener eksperter DN.no har snakket med. Den internasjonale finansuroen har nemlig ført til en dramatisk kostnadsøkning for norske banker.

Les om de sjokkdyre rentene her: Redningskollaps gir massivt rentehopp

Selv om bankene her hjemme har holdt seg langt unna alt som lukter av råtne amerikanske boliglån kan den fastlåste situasjonen ute føre til trangere tider også for norske banker.

- Spørsmålet vi stiller oss nå er hva Norges Bank kommer til å gjøre, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no.

Den internasjonale frykten for hvilke banker som sitter på giftige verdipapir og hvilke banker som står i fare for å gå overende har ført til at rentene i pengemarkedet har gått i taket de siste ukene.

Bankene tviholder på likviditeten og nekter å låne til andre banker.

Det har ført til at systemet nærmest har stoppet opp.

Smittsom frykt
Dersom frykten i markedet vedvarer eller i verste fall øker kan det få konsekvenser også for norske banker.

Bankene her hjemme er nemlig avhengige av å låne inn finansiering internasjonalt. Dessuten er ikke det norske pengemarkedet utelukkende basert på norske kroner. Mangel på dollarlikviditet internasjonalt slår derfor rett inn i de norske pengemarkedsrentene.

Norges Bank gjør nærmest alt den kan for å forsøke å motvirke den kraftige oppgangen i norske interbankrenter. Senest i dag tilførte banken tre milliarder dollar i likviditet til norske banker.

Og det er ikke bare pengemarkedsrentene som er skyhøye. På toppen av disse betaler bankene et risikopåslag når de henter inn finansiering. Disse tilleggene har også økt betydelig de siste månedene.

- Tilleggene har økt for vanlige bankobligasjoner og boliglånsobligasjoner. Dette er mer varig. Femårsrenten har gått ut 0,5 prosentpoeng i løpet av sommeren, og det blir ikke noe bedre nå. Det betyr at innlånskostnaden har økt mer enn utlånsrenten, sier Jullum.

Må kanskje kutte
Sjeføkonomen mener hovedproblemet for norske banker ikke er den kortsiktige likviditeten, men at bankene som trenger funding ikke kan stille nok sikkerhet for lån i Norges Bank.

- Man låner ikke på sitt gode navn og rykte, man må ha sikkerhet. Men her er det en asymetri. Det er gjerne de bankene som mangler sikkerhet som trenger fundingen, konstaterer sjeføkonomen.

En mulig løsning vil ifølge Jullum være å gjøre som Danmarks nasjonalbank gjorde før helgen da den utvidet adgangen til hvilke verdipapir som kan brukkes som sikkerhet.

Dersom det ikke fungerer må sentralbanken ty til sterkere virkemidler.

- I verste fall må renten kuttes for å løse problemet, mener Jullum.

Ikke sikkert at det fungerer
Seniorøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB Nor Markets mener norske banker til en viss grad har blitt ofre for den internasjonale finanskrisen. Også han tror Norges Bank kan komme til å bruke rentevåpenet dersom tiltakene ikke skulle vise seg å virke.

- Norges Bank gjør mye på likviditetssiden, men det er ikke gitt at det fungerer, sier Orskaug til DN.no.

I sin opprinnelige prognose ligger DnB Nor inne med et kutt i styringsrenten i februar.

- Men når de norske pengemarkedsrentene er så høye kan det tenkes at Norges Bank flytter på rentekuttet og at det kanskje kommer allerede i desember, sier Orskaug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.