Både Samferdselsdepartementet og de nye gsm-operatørene følger spent med på utviklingen av en alternativ 3g-mulighet. Avkl#229ene ventes allerede i høst og kan gi billig 3g til småoperatørene.

Administrerende direktør Jo Lerheim i MTU Nett har bygget inn 3g-utstyr parallelt med 2g – selv om han ikke har 3g-lisens.

Han følger opp etter den tidligere netteieren Robert Hercz, som bygget 2g og 3g parallelt fra første mast. Hercz tilbød seg for snart fire år siden å åpne Norges tredje 3g-nett på kort tid, dersom han bare fikk en lisens gratis av Samferdselsdepartementet. Det fikk han ikke.

Lerheim har derimot håp om å få bruk for utstyret innen rimelig kort tid:

– Mye tyder på en lemping av de regulatoriske kravene knyttet til utnyttelsen av dagens gsm 1800-frekvens, som vil medføre at vi snart kan kjøre 3g-hastighet på 2g-lisens, sier han.

– I så fall vil MTU få 3g helt gratis, bekrefter han.

Tele2 også interessert
Også administrerende direktør Håkon Dyrnes i Tele2 vurderer for tiden forskjellige veier mot hans uttalte mål om å kunne tilby 3g i gsm-nettet han eier sammen med Network Norway.

Dyrnes erkjenner at mulighetene for 3g innenfor de gsm-frekvensene han allerede er deleier i, i dette tilfellet 900 MHz-båndet, er «veldig spennende».

– Vi følger tett med på hva som skjer i andre land rundt akkurat dette nå, sier han.

Jørn Ringlund i Samferdselsdepartementet bekrefter at også de følger spent med på utviklingen av 3g i 2g-frekvenser:

– Prosessen i EU er kommet langt og det blir en del aktivitet utover høsten. Vi vil komme ut med en høring, deretter en implenteringsprosess, sier han.

Ringlund sier han ikke vil forhåndslove en tidsangivelse.

– Men det er absolutt en dynamikk i det, bekrefter han.

Frekvensavgiftene vil fortsatt påløpe enten man benytter 900, 1800 eller 2100 MHz-båndet, påpeker Ringlund. Men man slipper den engangskostnaden som auksjonene representerte.

To år til ferdigstillelse
Om ikke nyvinningene i gsm-frekvensene lar seg utnytte har Ringlund og departementet et annet alternativ på lager, nemlig den tredje 3g-lisensen i 2100 MHz-båndet som Tele2 i sin tid leverte tilbake i bytte mot en bot på 10 millioner kroner.

Ringlund vil ikke si om han har snakket med noen aktører om denne lisensen.

Men dersom noen nå melder sin interesse for den fjerde konsesjonen, bekrefter han at en ny auksjon kan finne sted innen kort tid.

– Det er visse forberedelser og klareringer som må foretas, men ettersom det ikke er så lenge siden vi gjorde dette sist så behøver vi ikke å finne på kruttet på nytt, sier han.

Det at vi ikke har hørt noe om en mulig auksjon bekrefter at vente-og-se-holdningen hersker. I alle fall har Tele2 og Dyrnes litt tid på seg til å se an utviklingen. Tele2-kundene skal først inn i AMI-nettet om to år. Dyrnes bekrefter overfor Dagens it at han bør ha et fullgodt 3g-alternativ klart innen den tid.

På spørsmål om når han bør ha tatt sin beslutning om veivalg, svarer han:

– Det er høyt oppe på agendaen nå. Vi har ingen tidsramme, men det er et viktig punkt.

Ingen 3g-roaming
Ett problem gjenstår likevel for småoperatørene. Selv om de norske operatørene Telenor og Netcom er pålagt å tilby nasjonal roaming til gsm-operatører uten eget landsdekkende nett, er de ikke pålagt å la andre operatører roame på 3g.

På direkte spørsmål om hvorvidt Tele2-kundene i AMI-nettet vil kunne roame på 3g med dagens roaming-avtale med Netcom, svarer Dyrnes at han ikke kan kommunisere noe om Netcom-avtalen.

– Men det er helt klart at vi vil finne en løsning for våre kunder på 3g.

Samarbeidsmuligheter
MTU har lenge vært i samarbeidssamtaler med den rene 3g-operatøren 3, uten at dette har ført frem.

– Mobiltelefoni er som alle andre bransjer, alle snakker med alle – men det er sjeldent det blir noe konkret av det, sier pressetalsmann Erik Hörnfeldt i 3 Skandinavia.

Hörnfeldt vil ikke uttale seg om noen av aktørene spesifikt, men sier på generelt basis at 3 ikke pleier å gå sammen med gsm-aktører.

– Vår strategi er å være «pure play», ren 3g. Jeg tror ikke at vi kommer til å samarbeide med noen som holder på med gsm, sier han.

3 ønsker heller ikke å «roame» med noen, men vil heller samarbeide med en annen 3g-tilbyder om dekning av lavt befolkede områder – som de gjør i Sverige med Telenor.

Samtidig forsikrer han sine potensielle kunder i Norge om 3s hederlige intensjoner med den norske lisensen:

– Vi har uttalt at vi akter å benytte oss av lisensen, og det står vi fast ved. Vi skal ha 30 prosent befolkningsdekning med eget nett om to år. Det vil si Oslo, Stavanger og Bergen. Det bør gå ganske fort. Det finnes allerede tilgjengelig infrastruktur. Vi trenger bredbånd, høye master og strøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.