I hele år har norske oppdrettere klaget over kraftig redusert tilgang til det kinesiske markedet etter overrekkelsen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i desember i fjor.

Råtner
Flere norske selskaper, som Lerøy og Salmar, har nevnt en form for maskert boikott, der mer omfattende tollkontroller fører til at laksen står og råtner før den kan bli omsatt. I en TV2-reportasje sier informasjonssjef Jørgen Christiansen i Marine Harvest, Norges største oppdretter, følgende:

- Etter 8. desember i fjor får vi ikke solgt norsk laks i Kina. Kinesiske myndigheter har innført et testregime på laksen, som tar lang tid å få svar på. Innen vi får svarene er laksen blitt for gammel.

Ifølge Eksportutvalget for fisk har eksporten av laks til Kina - Hong Kong eksludert - falt fra 6.034 tonn i perioden januar-august 2010 til 2.547 tonn i samme periode i år. Det er en nedgang på nesten 60 prosent.

- Klare regler
Nå åpner utenriksminister Jonas Gahr Støre for å bringe saken inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

- Både Kina og Norge er medlemmer av WTO, så det er klare regler for at handelen skal løpe greit, sier Støre til TV2.

- Jeg kan ikke si at det er politiske begrunnelse for det, men jeg merker meg jo at næringen gjør en veldig klar referanse til at det ble vanskeligere etter fredsprisen, og det kan vi ikke utelukke. WTO er jo der for det – å hindre at det blir truffet tiltak som ikke er lovlige. Da får vi ta det inn for de konfliktsløsningsmekanismene som WTO har, legger han til.

Les mer:

- Vi har jo fått visse komplikasjoner

- Det er en enorm utvikling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.