Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management går til topps i Morningstars kåring over 1200 globale aksjefond de siste fem årene (se tabell).

Allerede for ett år siden måtte han be kundene om ikke å sende ham mer penger. Samtidig sluttet Nordea markedsføringen av fondet Stabile Aksjer Globale Etisk.

Nå er det ventelister blant institusjonelle kunder til fondet på omkring 220 milliarder kroner som Næss og hans danske kollega Claus Vorm forvalter.

- Hadde vi ikke stengt det på kort sikt, hadde vi fått mer penger inn. Nordea hadde tjent mer penger og kundene hadde egentlig merket bare litt bedre avkastning. Men på lengre sikt, etter 2-3 år, ville det være negativt, sier Næss til Dagens Næringsliv tirsdag.

Han forklarer at med mer kapital ville fondet trolig økt sine eksisterende posisjoner. Dermed øker også faren for å bevege aksjekursene i positiv og negativ retning mye, ved kjøp og salg i posisjonene. Denne rollen undervurderes, mener Næss.

- Hvis det er vi som presser kursene fordi at det er vi som skal kjøpe aksjen, da er det ingen som vil betale samme pris når vi skal ut og dytter den ned igjen. Det er mange forvaltere som synder mot dette med likviditet og tar inn for mye penger, sier han.

- Positivt

Næss understreker at fondet ikke er juridisk stengt, men såkalt "soft closed", som vil si midlertidig stans i opptak fra investorer.

Fondsanalytiker Thomas Furuseth i ratingbyrået Morningstar mener dette er positiv adferd fra Nordea-forvalterne.

- Det er en fordel for de som er i fondet og en mekanisme som er der for å beskytte andelseiere. Det gjør det selvsagt vanskeligere for den som vil inn i fondet, men det er viktigere å ta vare på dem som allerede er der. Og tiden går, så fondet kan åpne igjen, sier Furuseth til DN tirsdag.

F.v. Ketil Myhrvold i Morningstar, Robert Næss i Nordea Investment og Thomas Furuseth i Morningstar under dagens prisutdeling. Foto: Aleksander Nordahl
F.v. Ketil Myhrvold i Morningstar, Robert Næss i Nordea Investment og Thomas Furuseth i Morningstar under dagens prisutdeling. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

Morningstar gjennomgår årlig samtlige store fond som tilbys i det norske markedet. I tillegg til avkastning vurderes porteføljesammensetning, forvalterendringer de siste tre årene samt andre faktorer. Formålet med kåringen er å gi heder og ære til de beste forvalterne på lengre sikt, forklarer analytikeren.

Hat-trick

Næss er godt fornøyd med prisen, som han sist mottok for sitt norske aksjefond Nordea Verdi Norge i 2014.

Denne gang må også han se seg slått av Alfred Berg Gambak og forvalter Leif Eriksrød, som vinner kategorien "norske aksjer" for tredje gang.

Seniorrådgiver Kristoffer Sønnervik i Alfred Berg opplyser at Gambak hadde en netto kapitaltilgang på omkring 1,5 milliarder kroner ifjor. Dermed vokste fondet til omlag to milliarder kroner i et år der norske investorer ellers vektet seg ned i aksjer. Året i forveien ble også Gambak beste norske aksjefond.

- Det er en bekreftelse på at vi gjør en god jobb, og at vi fortsetter å levere resultater over tid, og at de analytikerne som følger oss verdsetter det vi gjør. Det er noe kunder og andre legger merke til, sier Sønnervik til DN.

- Burde være enkelt

Næss synes også det er hyggelig å bli satt pris men påpeker at det viktigste er å sørge for avkastning de neste 10 årene.

Det er også hyggelig at når en investor gir sine penger til fondet, så gjør vedkommende det ikke bare fordi man slår markedet, men fordi man gjør det bedre enn sammenlignbare aktører, sier han.

- Burde ikke suksessen være enkel å kopiere?

- Jo, det burde det. Vi har vært ganske åpne på hvordan vi forvalter i disse årene, så sånn sett burde det vært flere. Vi har sett noen komme i samme kategori, men faktisk også i forhold til dem har vi gjort det bedre, sier Næss, som også tilskriver suksessen Nordeas analytikere, meglere og distribusjonsnett.

Spredning

Nordea Stabile Aksjer Globale Etisk konsentrerer seg om selskaper som har levert god avkastning over lengre perioder, og som også har hatt lavere risiko enn markedet.

Les tidligere saker med Nordea-forvalteren: Derfor bommer mange i aksjemarkedet og  Mener analytikerne lar seg bruke

Fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningstar mener potensielle investorer må velge fond med omhu. Sentralt er at fondene passer inn i ens eksisterende investeringsportefølje, mener han.

- Man må se hva porteføljen inneholder, men enda viktigere er at man har en veldiversifisert portefølje, som rentesparing, bank, globale og norske aksjer, sier analytikeren.

Beste fond i Morningstars kåring 2016

* Meravkastning 2011-2015 målt mot Morningstars kategori-benchmark
** vunnet før
*** vunnet to ganger før (08/15)
**** Identiske fond i en rekke andre land samt like diskresjonære mandater beløper seg til 23 milliarder euro. Nordea Stabile Globale Aksjer som tilbudt i Norge er på nær 8 milliarder kroner. Fondet har venteliste blant institusjonelle investorer bl.a. i Danmark.

Samtlige vinnere beskrives av morningstar HER og de nominerte HER

Følg markedet på DN Investor

Les også: TGS-sjefen går av

NRK: Norwegian og Widerøe skrur opp prisene

Slik kan du skaffe deg gullkort for resten av livet

DNB kutter fastrenten med 0,04 prosentpoeng

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang

- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.