- Det var et eller annet som manglet. Jeg kjente meg «bored out».
Henriette Kalgraff fra Glesnes utenfor Bergen gjorde lynkarriere: Hun startet i Aibel, og fikk lederjobb i subsea-avdelingen hos Aker Solutions allerede som 28-åring. Så ble hun utbrent.
- Men jeg nektet å gi opp og hadde klare karrieremål da jeg tok en konsulentjobb i Statoil i 2010. Statoil ville gi meg fast stilling, ha meg inn i en lederposisjon, men jeg takket bevisst nei til fast ansettelse. Likevel fikk jeg utrolig interessante arbeidsoppgaver, store tunge oppgaver som normalt ikke gis til en konsulent, forteller 38-åringen, som de siste årene har forhandlet frem en rekke milliardavtaler for oljeselskapet.
- Jeg hadde virkelig drømmejobben, en jobb «alle» vil ha. Og da får man dårlig samvittighet når noe likevel ikke føles helt riktig. Ett år før jeg sluttet ifjor sommer, bestemte jeg meg for et tidspunkt å gå. Det var supergode tider, og jeg grudde meg til å si ifra. Men da oljenedturen kom, følte jeg en lettelse. Da ble det jo plutselig mye enklere å si opp, jeg fikk en slags unnskyldning for å ville gjøre noe annet, sier Henriette Kalgraff.
- Våknet hver natt og var pissredd
Allerede sommeren 2014 startet hun yogastudioet Inspira Living, ved siden av full jobb i Statoil.
- Den gang var det skummelt. De første seks månedene våknet jeg hver natt og måtte coache meg selv. Jeg var pissredd. Slik er det når man har jobbet i oljebransjen i 15 år og er vant til trygghet. Gründertilværelsen er jo så usikker, sier Kalgraff.
Etter å ha vært vant til å være analytisk og rasjonell i årevis, er alt snudd på hodet. Nå trener hun intelligensen i kroppen fremfor i hodet.
Selve spranget tok hun ifjor sommer. Aldri mer kontorjobb - nå driver hun yogastudioet på heltid sammen med en medeier.
- Vi har vokst og har i dag cirka 150 deltakere. Da jeg sa opp i Statoil for å satse på yoga, tenkte jeg at jeg uansett kommer til å tjene mer enn å gå på Nav. Men man blir jo ikke rik av dette - og dét er heller ikke drivkraften. Men jeg får en enorm mestringsfølelse av å drive noe som er mitt, sier Henriette Kalgraff.
Fikk et nytt forhold til penger
- Hvordan er å det å gå fra en svært godt betalt jobb til en høyst usikker tilværelse?
- Jeg hadde en vanvittig høy lønn. Men du blir ikke lykkelig av å tjene millioner i året. Pengene ga meg i stedet masse bekymringer, for jeg brukte altfor mye penger også. I dag har jeg et helt annet forhold til lønn, for innsatsen jeg legger ned blir så synlig.
Likevel er 38-åringen, som har to barn på 11 og 13 år, glad for at hun har en solid utdanning i bunnen - som vil gi henne en god jobb hvis noe en dag skulle skjære seg.
- Den tryggheten setter jeg pris på. Per i dag tviler jeg på at jeg noen gang går tilbake til karrierejaget, jeg ser for meg et annet liv. Jeg er villig til å leve på knekkebrød lenge for å leve ut drømmene mine. Men man skal aldri si aldri...
- Beinhard jobbing
Yogastudioet er imidlertid bare første brikke i en lang tråd av drømmer, understreker hun.
- Jeg bobler over av ideer. Nå er jeg også i ferd med å bygge opp en stand up paddle (SUP)-virksomhet, hvor jeg tar sikte på å ansette to personer. Jeg har også noen andre spennende forretningsideer på gang. Det bor en gründerspire i meg, og jeg vil ha flere ben å stå på fremover.
Å være gründer er beinhard jobbing, det legger hun ikke skjul på.
- Det er mye jobbing og mye usikkerhet, så jeg vil aldri anbefale noen å si opp en trygg fast jobb for å kaste seg ut i en gründertilværelse på fulltid uten å ha testet det på deltid først. Mange har et romantisert forhold til det å være gründer - de som gjør suksess er på en måte de nye rockestjernene. Folk beundrer gründere som får det til. Men vet du hva du vil og er villig til å gå for det, ja, da klarer du neppe å stoppe før du har prøvd. Det vet jeg av erfaring, sier Henriette Kalgraff.
- Har du i det hele tatt angret på at du sa opp jobben i Statoil?
- Nei, ikke foreløpig. Men når jeg skal ta ut lønn, hender det jeg tenker at «dette går ikke økonomisk». En høy fastlønn hadde vært fint, men sånn er ikke tilværelsen lenger. Og det kan jeg fint leve med!
Flere må våge å følge drømmene sine, sier karriererådgivere: SØNDAG: - Altfor få tør å følge drømmene sine
Les også:
– Ungdom vil ha deling og frihet heller enn fast jobb og leilighet
– Å være gründer tok nesten livet av meg
5 grafer som viser at Island nå slår oss i både fotball og nye teknologibedrifter
Interessert i børs, valuta og renter? Sjekk DN Investor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.