- Jeg merker godt at det er tøft for veldig mange nå. Få klarer å slappe helt av og kose seg i varmen når man står uten jobb, men husk dette: Mange gjør jobbendringer på denne tiden av året, så over sommeren blir det alltid lyst ut en rekke nye stillinger.

Dette er en god grunn til å psyke seg opp - og ikke psyke seg ned, sier karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon til DN.

Tim Rosenkilde, som er daglig leder i karriere- og outplacementselskapet Arbeidslivsressurs Norge, er enig:

- Mange jobbsøkere kjenner nok på en del frustrasjon over at de ikke har «landet» en ny jobb før sommeren. Vissheten om at det i ferietiden skjer lite i jobbmarkedet, gir et ubehag for mange. Den gode nyheten er at tiden nå før ferien er ypperlig til å jobbe aktivt med oppvarming og utvidelse av nettverket ditt, sier han.

  • Hvem kjenner du som kan være interessante å snakke med?
  • Kan noen gi deg tips, innspill eller kanskje gode råd om din videre jobbsøkingsprosess?
  • Hvem kan du ta kontakt med av venner, familie, tidligere kolleger, tidligere sjefer eller rekrutterings-/bemanningskonsulenter?

Dette er spørsmål du bør stille deg selv, råder Rosenkilde.

- Mange er mer enn villige til å hjelpe deg

- Nettverk kan også være tidligere arbeidsgivere. Tenker du deg godt om, vil du finne ut at nettverket ditt er langt større enn det du trodde, og at mange i nettverket er mer enn villige til å hjelpe deg. Bruk tiden din smart - og lag en lang liste med kontakter som du skal «varme opp» før ferien starter, sier han.

Oppvarming kan også bety at du knytter nye kontakter på Linkedin eller via andre sosiale medier, understreker Tim Rosenkilde.

Mette Manus påpeker at det er helt normalt å få en slags reaksjon når sommerferien nærmer seg og du fortsatt ikke har en ny jobb i sikte, selv om du har gått ledig lenge.

- Det er viktig å ta en pause, men ikke ta helt fri. Da vil du sannsynligvis gå og bekymre deg i hele sommer. Bruk nettverket ditt og vær åpen for å ta et vikariat, hvis du får sjansen til det. Lag en strategi - og ha en klar plan, sier hun.

Ikke glem at du er jobbsøker

Fra rundt sankthans og utover sommeren er det normalt veldig stille på rekrutteringsfronten. Det betyr ikke at du skal glemme at du er jobbsøker, understreker hun.

- Nettopp da har du sjansen til å ta en kaffe eller en øl med folk som kan åpne dører for deg. Ha øynene åpne. Vær aktiv på Linkedin, gå gjennom og sjekk om du bør oppdatere cv-en din. Bruk denne tiden på å forberede deg til over sommeren - for da vil du se at det plutselig kommer mange nye interessante stillinger ut i markedet. Har du dette i bakhodet, er det lettere å holde motet oppe, sier Mette Manus.

Tim Rosenkildes råd er å bruke tiden til å lage en Topp 20-liste over byråer og kontakter som er dyktige innenfor din bransje.

- Listen bør inneholde konkrete personer som du kan utvide listen din med og deretter starte «oppvarming» av. Google byråer innen rekruttering og bemanning, og avklar deretter hvilke du ønsker å jobbe videre med, sier han.

- Jobbsøkermarkedet tar seg opp

Også han anbefaler en cv-oppdatering, samt registrering av cv-en din i ulike jobbsøkerdatabaser, hos rekrutteringsselskaper og bemanningsselskaper.

- Dette er en tidkrevende prosess. Men nettopp nå har du tid til slike plundrete oppgaver, sier han.

- Gjennom «oppvarming» og «utvidelse» før sommerferien sikrer du at ditt kandidatur er synlig når jobbsøkermarkedet tar seg opp igjen i midten av august, sier Rosenkilde.

Har du sett denne?

Se Gunhild Stordalen åpne Eat-konferansen
13:23
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie (DN+)?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.