- Vi sliter med å få norske ansatte. Nordmenn elsker å reise langt på ferie, men har det tydeligvis for godt her hjemme til å ville ta en jobb ute. For jeg har ikke inntrykk av at de har så mye «reiseblod» i seg, sier Rune Strøm - eneste nordmann ansatt i Asian Development Bank (ADB) i Asia.

Han er leder for «Office of Cofinancing Operations» i den multilaterale utviklingsbanken, som finansierer større infrastrukturprosjekter, spesielt innen energi- og transportsektoren.

I over 26 år har Strøm vært ansatt i ADB med base i Manila, men han har også bodd i USA, Tyskland og Pakistan. I dag har han 80-120 reisedøgn i året. På Filippinene bor han sammen med kone og tre barn.

Karrieremulighetene for nordmenn i Asia er store, understreker han. Han undrer seg over at ikke flere griper sjansen, for utenlandserfaring er gull verdt å ta med seg videre.

Håper krisen får folk til å endre holdning

Nå håper han sjansene er større for å lokke til seg nordmenn: Oljenedturen har bidratt til et langt tøffere arbeidsmarked i Norge. Arbeidsledigheten er stigende, og mange erfarne dyktige arbeidstakere står uten jobb.

- Hvis man tenker litt alternativt og er villig til å flytte ut av landet, er det gode muligheter for å få seg en interessant jobb med høy lønn, der man både kan yte innflytelse og klatre internt. Arbeidslivet er i endring, og det gjelder å gripe de sjansene man får - selv om det kanskje innebærer en snuoperasjon i karrieren, sier Strøm.

- Jeg jobber i et internasjonalt miljø, men jeg er for tiden den eneste nordmannen som er ansatt i ADB. Fortrinnsvis er vi ute etter økonomer og ingeniører - helst noen som er midt i karrieren. De bør ha solid utdanning og god arbeidserfaring. Vi jakter på nordmenn med litt «maur i blodet», folk som liker å reise og er åpne for nye opplevelser, forteller Rune Strøm.

- Må passe inn

Faglig tyngde er ikke nok for å få en jobb i banken, understreker han.

- Personlig egnethet er også viktig. Man må passe i stillingen og være klar for utfordringene ved å bo og jobbe i utlandet. Ikke alle er det. Vi ser vel særlig at det er vanskelig å flytte på hele familier, men det burde ikke være noe problem. Hvis partneren også er interessert i å jobbe her nede, er det gode muligheter for dette, sier han.

- Kan kulturforskjeller by på problemer når man jobber i et internasjonalt miljø?

- Man har en stor trygghet når man har en internasjonal arbeidsgiver og arbeidsspråket vårt er engelsk, men vi har ansatte fra mange land, og kulturforskjeller er jo litt av sjarmen med å jobbe ute - selv om det også kan skape noe frustrasjon innimellom. Man må ha litt tålmodighet. Og man må tåle å gjøre feil. Men det er helt greit, så lenge man retter opp feilen etterpå.

- Hva må til for å få flere nordmenn til å ville jobbe ute?

- De må bli mer klar over hvilke gode muligheter det gir, og hvor mye man lærer av et utenlandsopphold. Det gjelder å tørre mer, å gripe sjansen hvis man får den, sier Strøm.

Han har inntrykk av at yngre arbeidstakere er mer åpne for å jobbe i utlandet. Det har også Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO).

De yngre er mer åpne

- Vi ser en holdningsendring: Nasjonale grenser viskes ut og mange unge vet nå at det er smart å ha utenlandserfaring på cv-en. Og de vil gjerne flytte til utlandet. De som er i 35-40-årsalderen har oftere en tydelig forpliktelse på hjemmebane, og da blir det å flytte mer kronglete å få til, sier Hellsten.

Han peker på at det er to sider av én sak:

- Teknologien utvikler seg så raskt at globalisering også innebærer økt bruk av teknologi på tvers av landegrenser og ikke bare flytting av mennesker. Selv om man bor et år i utlandet betyr altså dette at man ikke nødvendigvis må oppholde seg i utlandet 365 dager i året. Det går fint an å gjøre deler av jobben fra Norge, sier han.

Les også:

- Folk tenker: «Krisen treffer ikke meg. Jeg skal ha bolig»

- Krisen løses ikke ved å sluse de eldste ut av arbeidslivet for tidlig  

Se DNtv: Løpetreningen som fjerner fettet

Løpetreningen som fjerner fettet
Gründer og livsstilsveileder Helle Bornstein i Smart Trening gir deg løpeporgram som booster forbrenningen.
01:22
Publisert:
 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.