Denne uken rådet statsminister Erna Solberg (H) oppsagte oljeingeniører til å tenke bredt og komme raskt i gang med jobbsøkingen.

Ifølge statistikk fra NAV er ledigheten blant ingeniører fordoblet i løpet av ett år, og totalt 81.600 personer er nå helt arbeidsledige.

Det er viktig å se at mange andre bransjer har behov for ingeniører. De har en allmenn og god kompetanse som helt sikkert kan brukes flere steder, uttalte Solberg til DN.

Stor mangel

Og det er direktør for kommunikasjon og marked Tore Westhrin i Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna) enig i.

Medlemsmassen hans består blant annet av 20.000 ingeniører fra oljesektoren.

- Man kan nesten si at det knapt finnes en bransjesektor som ikke kan bruke en oljeingeniørs kompetanse, sier Westhrin og peker på flere aktuelle:

  • Bygg- og anleggsbransjen
  • Offentlige tilsyn og statlige etater
  • Havbruksnæringen

- Mange av våre medlemmer har gått til bygg- og anleggsbransjen hvor det fortsatt er mangel på fagfolk. Mange offentlige instanser har bruk for . kompetansen de besitter. Og havbruksnæringen har tatt i bruk mye av teknologien som er utviklet i petroleumsisektoren, forklarer han.

- Hjertelig velkomne

Ett av stedene som gjerne tar imot personer med kompetanse fra oljebransjen er Forsvaret.

- De er hjertelig velkommen til oss. I tiden som kommer vil det være behov for flere ingeniører, sier informasjonsrådgiver Simen Rudi i Forsvarets Logistikkorganisasjon.

Dagens sikkerhetspolitiske situasjon har resultert seks milliarder kroner ekstra til Forsvaret med hensikt å øke forsvarsevnen.

Nye satsninger krever ny og mer omfattende kompetanse - og den hentes gjerne fra ingeniører utenfor militæret.

- Antallet søkere til ingeniørstillingene våre har økt, og vi har ansatt flere fra oljebransjen. De har maritim og relevant erfaring, forklarer Rudi.

Sa opp oljejobben

Lene Undeland (35) arbeider som avdelingsingeniør i Forsvarets logistikkorganisasjon maritime kapasiteter. For ett år siden sa hun opp oljejobben etter ti år som ingeniør og prosjektleder hos Siemens AS.

Ingeniøren ville ha nye utfordringer og jobbe mer med fremtidsrettet teknologi.

Valget falt på Forsvaret.

- Det er stort og omfattet av mange ulike fagområder. Her får du mulighet til å lære nye ting på andre områder enn akkurat det du er ansatt innenfor. I tillegg behøver du ikke bytte arbeidsgiver for å få nye arbeidsoppgaver i en så stor organisasjon, sier Undeland til DN.

Stortrives

Jobbyttet var et bevisst valg, men ikke på grunn av nedskjæringer på arbeidsplassen. Dermed var hun ute av oljebransjen før oljesmellen inntok bransjen.

Den største forskjellen fra den gamle oljejobben er Forsvarets organisasjonsstørrelse og komplekshet, forklarer Undeland.

Her kommer ulike fagområder inn og skal samkjøres, forklarer hun.

- Som ingeniør i oljebransjen har du gjerne en veldig spisset kompetanse innen noe.  Her får du jobbe med et større spekter innenfor ingeniørfaget, sier hun.

Og det stortrives hun med.

- Ikke gro fast

Hennes råd til andre ingeniører med bakgrunn og spesialkompetanse innen olje og energi er enkelt:

 - Ikke gro fast der du er. Du må ut og søke nye utfordringer.

Undeland tror det er lett å tenke at arbeidsplassen du kjenner er den beste.

- Det er utrolig mange fine arbeidsplasser med faglig dyktige personer som vil bidra til at du får en kjempefin hverdag på nye arbeidsplasser også. Hopp i det med begge beina, oppfordrer hun.

 

 

Les også: Schibsted innfører a- og b-aksjer

Men Kværner-aksjen var ikke død

Svenske skal gjøre Teslaene mye billigere(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.