- Det var for leit å se hvordan høyskolen jeg underviser på mistet de talentfulle rett ut i arbeidsledigheten og ikke inn i arbeidslivet. Derfor startet jeg LAB3, sier Jannicke Østlie fra Oslo.

Hun er utdannet ved Westerdals Oslo ACT og har en mangeårig karriere som Art Director (AD) bak seg, fra Leo Burnett i Melbourne i Australia og fra McCann Oslo, Kitchen reklamebyrå, BBDO Oslo og SMFB.

Men etter at hun fikk to barn, skiftet fokuset.

- I løpet av AD-karrieren min var det bare «kjør på!» og handlet for det meste om å selge inn løsninger i et heseblesende tempo. Jeg var glad i jobben min, men det er en tid for alt. Nå er jeg mer opptatt av å få tilbakemeldinger på hvordan jeg er som veileder og fagperson, sier Østlie, som de siste fem årene har veiledet studenter på Høyskolen Kristiania innen grafisk design.

- Dreier seg mest om toppkarakterer

Alt fokuset på det teoretiske og karakterer frustrerte henne stort:

- Hvert kull har alltid noen talentfulle studenter som skiller seg ut, men det blir en kreativ «fabrikk» der alt dreier seg om å få toppkarakterer og en bra mappe. Dermed blir det et sjokk for mange å gå fra skole og ut i praksis. For toppkarakterer har ingenting å gjøre med hvordan man lykkes i arbeidslivet, understreker hun.

I februar 2014 startet hun LAB3, som er ment å være en bro fra skole og klasserom og inn i bransjen for nyutdannede studenter innen grafisk design, interaksjonsdesign og 3D-animasjon.

Per i dag teller LAB3 18 talentfulle spirer fra Høyskolen Kristiania og Westerdals Oslo ACT, og nå har de nettopp blitt medlemmer av SoCentral, en nordisk inkubator for samfunnsinnovasjon, lokalisert i nyåpnede Sentralen i Kvadraturen.

Selskapet LAB3 er et AS med eget styre, drevet av Jannicke Østlie, som også omtaler seg selv som «ufrivillig prosjektleder».

- Jeg driver dette som et slags «privatfinansiert Nav» på veldedighet, men det gir meg veldig mye. Jeg synes det er mye mer givende å drifte frem noe selv, og muligens er dette bare en start. På sikt vil det kanskje utvikle seg til å bli et «voksenbyrå», sier hun.

Mål å få alle ut i fast jobb

Hun har alltid vært opptatt av nettverking, og de unge arbeidssøkende i LAB3 får tilgang på hele nettverket hennes.

Etter bestått avgangseksamen tilbyr LAB3 dem et fellesskap og kontormiljø, med tilrettelagte praksisplasser i de store byråene. Gjennom kortere perioder er de innom flere byråer for å suge til seg erfaring.

- Målet vårt er jo å få alle i faste stillinger. Og siden oppstarten er nå 17 av 20 i fast jobb. Men det er tøffe tider og krever hardt arbeid, for man kan fort bli litt introvert og sær av å ha sittet på skolebenken i noen år. Å være i arbeidslivet er noe helt annet, sier hun.

- De blir «pælmet rett ut på Svartehavet» og opplever både himmel og helvete. Men det herder dem. De har ikke praksisplass for å koke kaffe, heller, understreker hun.

Ofrer lønn for mer frihet

- Å være gründer er skikkelig tøft, men friheten er så viktig. Jeg er veileder på Høyskolen Kristiania ved siden av. Jeg fikk tilbud om fast jobb der for å starte opp en ny studieretning innen prosjektledelse, men takket nei. Jeg vil jobbe så mye som jeg har lyst til, uten å være bundet opp til noe. At så mange unge allerede har fått jobb gjennom LAB3 viser at dette virker. Og det er inspirerende at vi får jobbe med så mange store, kjente bedrifter.

Jannicke Østlie. Foto: Aleksander Nordahl
Jannicke Østlie. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
 

- Mitt formål er å ruste studentene slik at de blir profesjonelle. Og dette handler også om å gjøre de beste enda bedre. Jeg coacher dem 24/7. De vet at de kan ringe meg døgnet rundt, sier Jannicke Østlie.

- Et marked for folk som tenker nytt

- Hvordan plukker dere ut talenter til LAB3?

- Dette er ikke bare A-studenter, men ofte B- og C-studenter. Fellesnevneren er at de tar initiativ, har «drive», pågangsmot og er ydmyke. Og det teller mye, mye mer enn karakterer. Det er synd at så mange bedrifter ser seg blinde på karakterer når de ansetter, sier Østlie.

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon sier at det aldri har vært mer aktuelt enn nå å satse på å følge drømmene sine.

- Jeg har møtt så mange kreative mennesker med gode ideer. Det er litt vågalt å si opp jobben uten å ha noe trygt å gå til, for hvis det skulle skjære seg, er det vanskelig å få ny jobb. Men det er helt klart et marked for initiativrike mennesker der ute, folk som tenker nytt.

- Hvis du i 20 år har gått og drømt om å starte café for deg selv, kanskje det er nå tiden er inne. Men ha et realistisk syn på hva du går til, sier Mette Manus: – Altfor få tør å følge drømmene sine (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere artikler i denne serien:

- Jeg føler egentlig at jeg har oppnådd drømmen om å bli «profesjonell fotballspiller» - bare på et annet felt  

- Det føltes helt riktig å gå fra toppjobber til å drive bakeri  

Sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer  

– Du blir ikke lykkelig av å tjene millioner i året

Torkjel (26) kan bli den yngste nordmannen som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent. Dét skal gi karrieren hans en kickstart