- Jeg vil absolutt anbefale flere nordmenn å ta seg et år eller to i utlandet. sier Lars Stråtveit (26) fra Stavanger.
Nike-eventyret hans startet for fire år siden. Etter å ha fullført en bachelor på NHH i Bergen, var han på utkikk etter internasjonal erfaring før han skulle ta fatt på en master.
Som 17-åring drev han den lille bedriften Konge Klaer i Stavanger som produserte og solgte t-skjorter. Dette var én av grunnene til at Nike fattet interesse og ga ham et internship ved deres europeiske hovedkontor utenfor Amsterdam i Nederland.
- Etter internshipet fikk jeg tilbud om fast jobb som businessanalytiker samme sted. Da kom dilemmaet: Takke ja til denne unike muligheten - eller reise tilbake til Norge og ta en master? Det var et vanskelig valg, men jeg bestemte meg for å bli i Nike, sier 26-åringen.
En av Nikes aller yngste direktører
Etter fire år i selskapet har han jobbet i flere ulike stillinger innenfor analyse og produktstrategi, og for kort tid siden landet han en ny posisjon som direktør for product launch (lansering av limited edition-sko) på Nike.com for Europa.
Det gjør Lars Stråtveit til den yngste Nike-direktøren i Europa, og en av de yngste globalt.
- Nike er en veldig åpen og uformell arbeidsplass. Her går direktørene i hettegenser og sneakers i stedet for dress - og det er muligheter for å gjøre karriere hvis du gjør en god jobb og er ambisiøs. Ingen bryr seg om alderen din eller hvor lang cv-en din er. Det eneste som betyr noe, er hva du har gjort i Nike, forteller han.
Bare ved Nikes Europa-kontor har de ansatte fra 60 ulike land - men Stråtveit er overrasket over hvor få nordmenn han møter.
- Jeg har inntrykk av at få nordmenn reiser ut for å jobbe sammenlignet med våre naboland. Kanskje vi har det for godt hjemme, men det er fantastisk muligheter ogå ute for dem som tar sjansen, sier han.
- Jeg merket det på NHH også. Jeg var en av veldig få som dro til utlandet etter studiene. Det gode arbeidslivet i Norge setter nok en demper for nordmenns oensker for å dra ut, men å jobbe internasjonalt gir en unik erfaring, og norsk næringsliv er absolutt tjent med at flere nordmenn tar en periode i utlandet. Man får et større perspektiv på ting, møter nye kulturer og skaper nye internsjonale relasjoner. Det er en verdiful erfaring enten man blir i utlandet eller kommer hjem, sier han.
- Ok å feile så lenge man lærer av det
Selv har Lars Stråtveit ingen planer om å returnere til Norge med det første:
- Nei, jeg stortrives i Amsterdam så jeg blir nok i en stund til, selv om mamma synes jeg er litt langt borte fra hjemmet, sier han med et smil.
- Hva har du lært av utenlandsoppholdet ditt så langt?
- Å ta sjanser og risiko. Jeg har lært meg at det er ok å feile, så lenge man lærer av feilene man gjør. Og når man jobber sammen med folk fra så mange ulike land og kulturer, blir man både ydmyk og mer kreativ. I Nike har vi en bevisst strategi om at mangfold og inkludering bringer frem innovasjon. Dette viste seg fra første stund, da jeg for fire år siden møtte teamet mitt med 14 folk fra tolv land, sier han.
- Hva er ditt beste tips til andre som vil reise ut for å jobbe?
- Just do it. Ikke reis ut og forvent at alt er som hjemme. I begynnelsen var mye sykt frustrerende. Bare det å skulle betale en regning ble en utfordring når nettbanken ikke fungerer som i Norge. Gi deg selv tid til å venne deg til alt det nye. Og vær åpen for endring når du kommer på en ny arbeidsplass. I gjengjeld opplever du en bratt læringskurve, og får nye venner for livet, sier han.
Vanskelig å hoppe ut av komfortsonen
Gisle Hellsten, som er leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, vil være forsiktig med å si at noen bør gjøre noe.
- Å reise til utlandet for å jobbe kan gi karrieren din et boost og være positiv på cv-en, men det passer ikke for alle. Du må selv finne ut om det er noe for deg, sier han.
Han tror mange nordmenn vegrer seg for å reise ut fordi de er trygghetssøkende.
- Det å søke trygghet ligger nok latent i mange. Og viljen til å hoppe ut av komfortsonen er nok den største hindringen. De er komfortable hjemme i Norge, det er trygt og kjent, og man har venner og familie her. Men hvis man får muligheten til å reise ut - og tar sjansen, er gevinstene ganske mange, sier han.
Les mer på DN.no:
Fersk rapport: - Det er lite olje igjen
Ny bølge av Brexit-uro: - Det er så mørkt som det aldri har vært før
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.