- Jeg hadde alltid drømt om å ta doktorgrad, men trodde aldri det skulle skje, sier Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna, fagforeningen for teknologer og realister.
Da veilederen oppfordret henne til å satse, sto valget mellom en akademisk karriere og fast stilling som strålingsfysiker på et sykehus. Hun takket nei til jobben, selv om hun var usikker på om hun var kvalifisert til doktorgraden og hadde to små barn hjemme.
- Det førte til ti år med midlertidige ansettelser i akademia og mye usikkerhet, men var definitivt verdt det. Et skikkelig turning point!
I denne sommerserien forteller et knippe profiler fra norsk næringsliv, politikk og akademia om sin karriere.
- Les også: Gjør drømmeseilas for norske oljepenger
Traff nedturen
- Selv om det var stressende og til tider tok mye energi, var nok min situasjon langt unna det mange av Teknas medlemmer opplever nå, sier Randeberg.
Hun har vært Teknas president siden midten av 2013, og fikk dermed ett godt år, før oljeprisen begynte å falle og mange av medlemmene ble rammet av kuttrunder.
Av 70.000 medlemmer var 12.500 av dem tilknyttet olje og gass og leverandørindustrien før krisetidene. Nå har mange flyttet eller skiftet bransje. Mange av de internasjonale medlemmene har forsvunnet.
- Dette har tatt opp mesteparten av tiden min. Og vi er fortsatt like bekymret. Juristene hos oss får like mange henvendelser om oppsigelsessaker, sier Randeberg.
Hun hisset seg opp da en DNB-representant sa at det ikke kunne dreie seg om sosial dumping i arbeidstidssaken med betalingsappen Vipps, fordi de innleide inderne hadde mastergrad.
- Klart det kan! Nå rammer de tøffe tidene også mastere. Det er nytt, sier fagforeningslederen.
Teknas medlemmer er i stor grad høyt utdannede. 70 prosent av dem er sivilingeniører.
Gründer
Som om ikke presidentrolle i krisepreget arbeidstakerorganisasjon var nok, har Randeberg flere prosjekter på gang. Ett av dem er Picterus, en app som skal gjøre det mulig for sykehus med begrensede midler og foreldre å undersøke nyfødte for gulsott. Alt de trenger er en smarttelefon og et lite fargekalibreringskort.
- Hvert år dør mer enn 100.000 barn av gulsott - en sykdom som det er utrolig lett å behandle, sier Randeberg.
Teknologioptimisten Randeberg liker tanken på å bidra til å redusere barnedødelighet ved hjelp av ny teknologi. Hun håper appen kan lanseres mot slutten av 2016.
Vil være del av noe større
Randeberg ble professor da hun var 37, og Tenka-president da hun var 39. Hvem vet hva det neste blir?
- Jeg har med tiden skjønt at det er mye spennende som ligger rundt neste sving, selv om man ikke planlegger aktivt for å havne akkurat der man havner, sier hun.
Hun syns hun har vært heldig så langt.
- Jeg vil aller helst jobbe med ting som gjør at jeg kan være del av noe større enn meg selv. Jeg liker å lære nye ting, og vil gjerne lære mer om ledelse og strategi. Kanskje det kan åpne nye dører?
Tidligere artikler i denne serien:
Petter Stordalen: - Det forandret karrieren min
Kristin Skogen Lund: - Jeg kan tenke meg å starte for meg selv
Bente Landsnes: Derfor droppet børsdirektøren utdannelse
Følg markedene med DN Investor
Anbefalt av DNtv:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.