- Flere opplever at jobbene blir mindre trygge, og da er det naturlig at mange undersøker hvilke alternativer som er der ute. Ett eksempel er at flere i privat sektor snuser på jobber innen offentlig sektor, sier Fredrik Schjold, som er jobbanalytiker og produktdirektør i Finn jobb.

Trafikken til Finn.no øker, og flere brukere oppretter varslinger på relevante stillinger. Det indikerer at flere nå ser etter alternativer i jobbmarkedet.

Antallet søkere til oljerelaterte yrker er mangedoblet: For bare et år siden var det omkring tre prosent av dem som så på en annonse innen oljebransjen som endte opp med å søke stillingen. I dag ender 15 prosent av alle besøkende til annonser innen oljebransjen opp med å søke jobben via Finn.no.

Tendensen vil holde seg ut 2016, tror Schjold.

Han peker på høyere arbeidsledighet og usikkerhet i norsk økonomi for å forklare hvorfor flere nå legger en plan B for videre karriere.

- Holder døren på gløtt for nye muligheter

Tall fra Finn jobb viser en tydelig økning i antall unike brukere til markedsplassen. I perioden januar til april i år besøkte i gjennomsnitt 1,8 millioner unike brukere Finn jobb hver måned. Dette er en økning på 12 prosent fra samme periode ifjor.

Jobbanalytikeren forventer et skifte i jobbsøkerprosessene fremover.

23 prosent av alle fritekstsøkene på Finn jobb er etter konkrete navn på virksomheter.

- Det blir viktigere og viktigere at arbeidsgiverne gjør seg attraktive og synliggjør hvorfor de er verdt å jobbe for, påpeker Fredrik Schjold.

Et annet tegn på at nordmenn legger en karriereplan B, er at flere oppretter varslinger om relevante jobber eller en arbeidsgiver de drømmer om å jobbe for. Siden jul har antall brukere med lagrede jobbsøk økt med 26 prosent til nær 180.000.

- Selv om mange ikke er på direkte jobbjakt, er det flere som registrerer seg for å holde døren på gløtt for nye muligheter. Vi er overbevist om at flere kommer til å registrere cv-en sin på Finn.no fremover. Tendensen er tydelig, sier Schjold.

- Mye prat om «drømmejobben», men...

Gisle Hellsten, som er leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, er ikke i tvil om at det kan være lurt å ha flere alternativer å velge mellom i dagens vanskelige jobbmarked.

Gisle Hellsten, Universitetet i Oslo. Foto:
Gisle Hellsten, Universitetet i Oslo. Foto: (Foto: Marius E. Hauge)
 

- Gå for drømmejobben, men ikke legg alle eggene i én skuff. Det kan være fornuftig å ha en alternativ plan, sier Hellsten.

Han har inntrykk av at stadig flere studenter tenker slik. En karriereplan B er ikke lenger uvanlig.

- Det er mye prat om «drømmejobben», men man kan jo ikke vite sikkert at det er drømmejobben før man har prøvd. Mitt råd er å ha et åpent sinn og være villig til tenke nytt hvis ting ikke går som planlagt, sier han.

 

Les også:

Hotelleier melder seg ut av NHO

- Kan se ut som om de bruker sykemeldinger som et lokkemiddel dnPlus

Tiltalt for tapping av 67 mill.  

 

Hørt denne?

Finansredaksjonen diskuterer mediekrise, Facebook, Skam og en "John Fredriksen spesial" i ukens podkast.

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.