Kalenderen viser at vi allerede er halvveis ut i august. For mange studenter betyr det starten på et nytt semester. Andre skal ut i det «virkelige» arbeidslivet for første gang.

Thea Marie Nygård (25) har tilhørt begge kategoriene. Nå smiler hun fra øre til øre:

- For meg er dette drømmejobben, sier hun.

I rundt ett år har hun arbeidet som konsulent i revisjonsselskapet EY. Stillingen ble 25-åringen tilbudt etter et internship sommeren for to år siden.

Den gang hadde Nygård fremdeles ett år igjen på Norges Handelshøyskole (NHH). Hun kan ikke annet enn å anbefale andre det samme:

- Det er veldig behaglig å ha fast jobb når medstudenter søker gjennom hele høsten. Da er det bare å lene seg tilbake og slappe av, sier hun.

- Gode karakterer

Hele tre av fire NHH-studenter har fått jobb før de er ferdig med studiene, viser handelshøyskolens arbeidsmarkedsundersøkelse.

Hodejeger Monica Goli Dyping bruker hele høsten på å lete etter kandidater til sine kunder, som i hovedsak kommer fra finansbransjen. Hun opplever at mange av studentene som er ferdige sommeren 2015 allerede har signert for noen. Når hodejegeren leter blant dem bedriftene ikke har plukket opp, handler det først og fremst om én ting:

- Vi er spesielt ute etter veldig gode karakterer, understreker Dyping.

- Man har ikke rukket å gjøre noen ting, og det er ikke så mye annet enn karakterer som kan skille deg ut. Selv om du har veldig relevant internship eller arbeidserfaring, holder ikke det alene. Det kan på sin side gode karakterer gjøre, utdyper hun.

Trangt nåløye

Det er liten tvil om at veien til et internship ofte går gjennom et trangt nåløye.

Nygårds arbeidsgiver - EY - tar hver sommer inn fem studenter. På disse stillingene er det mellom 300 og 350 søkere.

- Det er vanskeligere å få et internship enn å få en fast jobb, forteller partner og nordisk HR-direktør Bjørn Vihovde i selskapet.

Ifølge han må vedkommende særlig utfylle tre kriterier:

  • Ikke være veldig spesialisert, men ha en bred profil
  • Kunne vise til meget gode akademiske resultater
  • Være overbevisende på intervjuet med personlige egenskaper, blant annet refleksjonsnivå og modenhet, og vise interesse for bransjen

- I tillegg må de passe inn i kulturen vår. Kort og godt være mennesker vi kan tenke oss å jobbe sammen med, både på bakgrunn av et lyst hode og vinnende vesen.

- Hvorfor skal man legge så mye energi i å få et internship når det uansett er lettere å få fast jobb?

- Dette er den aller beste muligheten du har for å vise deg frem for arbeidsgiver. I tillegg er det ikke minst en veldig god mulighet for å lære mer før du skal begynne å gjøre valg for fremtiden, svarer han.

Målet var jobbtilbud

EY tilbyr de aller fleste av sine «inerns» fast ansettelse. For Nygård kom jobbtilbudet på den siste arbeidsdagen.

- Det var veldig gøy og en fin avslutning på sommeren, minnes hun.

Spørsmålet om hun anså bedriften som en potensiell arbeidsgiver dukket opp allerede i intervjuprosessen.

- Målet var selvfølgelig å få fast jobb. Da var det bare å kjøre på, sier 25-åringen.

Hun har følgende råd til andre i samme situasjon:

- Det er på intervjuet at du har muligheten til å bevise at du er den personen de leter etter. Da må du vise at du er interessert i bransjen og selskapet, og ikke minst at du kan se for deg å jobbe der senere, råder hun.

- Når du først har klart å få et internship, er det viktig at du også presterer. Samtidig er det nok lurt å ikke stresse for mye. Prøv å være seg selv. Bli kjent med folk og selskapet, sier Nygård.

Enkel avgjørelse

Arbeidsgiveren ga henne betegnningstid frem til jul.

- På forhånd hadde jeg bestemt meg for at jeg uansett skulle vurdere andre arbeidsplasser. Avgjørelsen var riktignok ganske enkel. Jeg trivdes godt og ville bli i bransjen, forteller 25-åringen.

Hodejeger Dyping tror det sjeldent handler om å gå for det første og beste når kontrakten signeres ett år i forveien.

- De som er ute såpass tidlig, er selskaper med gode systemer. Det gjør at de blir ansett som veldig attraktive arbeidsgivere. Dette er tilbud som henger veldig høyt, sier hun.

SE OGSÅ SOMMERSERIEN «NORGES LEDERE»:
«Må fortelle folk at de ikke kan jobben sin. At de ikke bør gjøre den» (Erna Solberg)
Dette har vært hans aller største utfordring som Norwegian-sjef (Bjørn Kjos)
-Føler jeg blir evaluert hver dag (Kristin Skogen Lund)
Derfor har ikke DNB-sjefen eget kontor (Rune Bjerke)
– Det er veldig mye dårlig lederskap i Norge (Gerd Kristiansen)
Slik fikk Hydro-sjefen sin aller første lederjobb (Svein Richard Brandtzæg)
- Norske ledere er for opptatt av å skape enighet  (Anne-Kari Bratten)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.