DN-kommentator Eva Grinde skriver mandag at det er lettere for statsministere, krimforfattere og popstjerner å trives på store minglepartyer.
Ifølge Hilde Hukkelberg, leder av Innovasjon Norges London-kontor, bør en minglesamtale vare i kun to til fire minutter. Hun har bodd i Silicon Valley, og forteller hvordan minglekulturen er der.
- Man minglet gjennom konferanser, meet-ups, delegasjonsreiser og ved hjelp av personlige introduksjoner. Økosystemet er relativt lett tilgjengelig, men det tar tid å opparbeide seg oversikt og gode relasjoner. Det er også viktig å kunne bringe noe nytt, utstråle energi og vise evne eller vilje til å være til hjelp, sier hun.
Husker ikke hva folk heter
Oslo-ordfører Fabian Stang (H) ser på seg selv som en god mingler fordi han er nysgjerrig og stiller spørsmål, men medgir at han ikke husker hva folk heter.
- Jeg er ikke bevisst på at det hadde vært fint å bli kjent med den og den av hensyn til en senere ting. Jeg har altså ingen visittkortsamling. Jeg husker ansikter, men aner ikke hva folk heter.
- Har de som kommer til deg en agenda?
- Det er mange som gir uttrykk for det de er opptatt av. Jeg lærer mer av det de sier enn jeg kan være til nytte for dem. Det er mer sånn «det så fullt på 37-bussen, hvorfor gjør du ikke noe med det?» Andre får ikke bygge den garasjen de ønsker seg. Det skal mye til før jeg gjøre noe med det, og jeg har da ikke noe byggestempel.
- Hva sier du for å "bryte isen”?
- Du vet når du kommer inn i en situasjon hvor det helt tydelig er en elefant i rommet. Alle vet at noe har skjedd, men ingen tør å snakke om det. Ja, da peker jeg på den elefanten umiddelbart.
- Oppsøker du folk eller kommer de til deg?
- På Aschehougs hagefest i år var det kø, så da snek jeg meg rundt hekken og kom baklengs inn i hagen. Der fant jeg et hyggelig jentebord jeg fikk sitte ved i år. Der satt Lindmo, sjefen i VG Helg, journalister i kulturavdelingen i NRK. Interessante, selvstendige jenter.
- Du var på hagefesten dagen før hyttesaken tok av i mediene. Hadde du dratt på hagefest og minglet hvis det var en dag tidligere?
- Jeg tror jeg hadde droppet det. Det var sånt trøkk, det hadde blitt lite fest.
- Tål at noen går fra deg
Erling Maartmann-Moe, partner i Alliance Venture, har også plukket opp noen tips i Silicon Valley.
- Ikke ta deg selv så høytidelig, folk er der for å treffe andre, akkurat som deg.
- Hvis du synes det er vanskelig å gå rett bort til noen, så gå og forsyn de med en matbit, og snakk til en ved siden av som gjør det samme
- Ikke vær redd for å gå bort til to som snakker sammen, du kan lytte og nikke, og komme inn i samtalen etter hvert.
- Ikke vær redd for å bryte opp og gå videre, det er en del av gamet. «Nice talking to you»!
- Og ta det ikke negativt at noen går fra deg, det er en del av gamet. «Nice talking to you»!
Hvilke feil gjør vi oftest?
- Enten er tause, eller omvendt at man okkuperer en person for lenge med egne kjepphester, og ikke slipper andre til i samtalen.
- Hvordan får man folk til å komme bort til deg?
- Hvis du står i en liten, interessant gruppe (2-3 pers), vil det tiltrekke seg folk, det er vanskeligere alene. Hvis man ikke er veldig pen, rik og/eller berømt.
- Finnes det noen sikre mingletemaer?
- Noe som er aktuelt, men ikke for komplisert, som alle kan synes noe om. Referanser til relevante personer, gjerne kombinert med anekdoter.
Hvilke temaer bør man unngå?
- Politikk og religion er sensitivt, men ok hvis man er åpen og positiv. Snakke negativt om andre.
Hvor lang tid bør en minglesamtale vare?
- Tre til fem minutter.
Blir deppa og går hjem
Elin Ørjasæter, førstelektor ved Markedshøyskolen og tidligere hodejeger, mener hun er elendig til å mingle.
- Enten dominerer jeg totalt eller føler meg utenfor. Jeg har ikke noe mellomgir. Gode minglere flyter mer rundt og er i stand til å veksle gir, sømløst, mellom å lytte og snakke, mener hun.
For selv gjør hun visstnok alt annet enn å flyte.
- Jeg går bort til folk, avbryter det de holder på med, og dominerer det hele. Så tenker jeg at folk misliker meg fordi jeg er så dominerende, og da blir jeg «deppa» og går hjem.
- Hva sier du for å forsøke å «bryte isen»?
- Jeg begynner ofte å snakke om politikk, eller om meg selv, dessverre. Det er aldri noe problem å finne tema når man har lett for å snakke om seg selv. Spørsmålet er hvor interessant det er for andre å høre på. Tror det er best både for dem og meg at jeg holder meg mest hjemme, sier Ørjasæter.
- Hold deg i nærheten av vinen
Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, går en aktiv minglehøst i møte. Hun sier hun er dårlig på det hun kaller taktisk mingling - og glad for det.
- Folk som flakker desperat med blikket er totalt turn-off, sier hun.
- Hvilke råd har du til hvordan man kan bli bedre på smalltalk og mingling?
- Det er bare å kaste seg ut i det. Alle er ute i samme ærend og velvillig innstilt. Hvis du ikke er spesielt utadvendt, er lytting undervurdert. De fleste liker et lydhørt publikum.
Simonsen har også et knalltips til hvor du kan stå for å folk til å komme til deg.
- Hvis du holder deg i nærheten av vinserveringen kommer alle før eller siden innom.
Sure og skeptiske nordmenn
Maartmann-Moe i Alliance Venture mener det er stor forskjell på nordmenn og amerikanere når vi mingler.
- Den store forskjellen på nordmenn og amerikanere er at de er blide og positive de første minuttene når de møter nye folk, vi er sure og skeptiske. Holdningen i USA er hyggeligere, og mer produktiv. Hvis du er positiv og interessert forteller folk alt, inkludert forretningshemmeligheter, mener han.
Psykolog Ove Heradstveit mener vi er et litt reservert folkeslag.
- Vi nordmenn har gjerne en høyere terskel for å skulle tillate seg å mingle eller småprate med andre. Derfor skjer småprating og mingling helst i situasjoner hvor det er åpenbart at personene som er samlet har noe felles som binder dem sammen, og som er litt eksklusivt.
- Dette kan for eksempel være at man er på samme konferanse, at man er fra samme arbeidsplass, eller at man møter på noen langt til fjells. Da har man jo tross alt dette til felles at man er langt til fjells. På busstoppet snakker man som regel ikke med andre, da det å skulle ta samme buss for så vidt er noe man har felles, men det er lite eksklusivt. Nordmenn er sånn sett litt rare når det kommer til dette med småprat og mingling, men samtidig er det kanskje er det nettopp sånn vi liker det? spør Heradstveit.
Les også:
Slik fikk Hydro-sjefen sin aller første lederjobb
Sjefene mediene elsker (Krever innlogging)
- Vår generasjon har veldig mye å lære av den yngre generasjonen
– Det er veldig mye dårlig lederskap i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.