- Å gå på det lokale Nav-kontoret for å registrere meg som arbeidsledig, var et vendepunkt i karrieren, sier Anita Krohn Traaseth til DN.

- Det kommer høyt på lista over øyeblikk jeg i etterkant har lært mye av, sier Traaseth.

Da oppstartselskapet hun hadde ledet brått gikk konkurs i 2009, måtte hun si opp et titalls kolleger. Samtidig mistet hun selv jobben.

I 2012 skrev hun følgende på bloggen Tinteguri:

«Å gå fra synlig lederstilling til Nav, å ikke kunne gjøre opp for meg når månedens regninger kom, og ikke var jeg god til å be om hjelp heller»

- Jeg taklet det dårlig i de to første månedene, innrømmer Traaseth i dag.

I denne sommerserien forteller et knippe mennesker fra norsk næringsliv, politikk og akademia om sin karriere. Hva er resultat av valg og tilfeldigheter?

Tøft år

Nå har Anita Krohn Traaseth ledet Innovasjon Norge i snart to år. På den tiden har hun ført organisasjonen gjennom en massiv omstilling.

I fjor høst stormet det rundt henne - etter en tid preget av nedbemanninger kom det anklager fra ansatte om intern ukultur. Traaseth repliserte at hun var blitt offer for en svertekampanje.

Allikevel er det ikke høsten 2015 hun trekker frem, når DN vil vite om hun angrer på veivalg i karrieren så langt.

- Jeg angret veldig når jeg gikk fra IBM til et konkurrerende IT-selskap. Jeg trodde det var grønnere på den andre siden. Det var det ikke. Men det var jo læring i det også, sier Traaseth.

Les alle artiklene i denne serien

Mentorer

Hun ser tilbake på sin tid i teknologibedriften IBM som en viktig byggestein i karrieren. Der ble hun kjent med Yngve Løberg, som ble hennes første mentor i 1997.

Veien gikk innom Det norske veritas, der hun fungerte som strategisjef. Videre var hun daglig leder i Simula Innovation AS og direktør i Hewlett-Packard Norge frem til 2012.

Hun har hatt drahjelp av næringslivslederen Leif Frode Onarheim, som var styreleder i ett av hennes første styreverv. Siden 2006 har tidligere Statoil-sjef Harald Norvik vært Traaseths mentor.

Vil fullføre doktorgrad

Traaseth mener jobben langt fra er over i Innovasjon Norge, som disponerer 338 millioner kroner i 2016 til drift og ulike former for tilskudds-, låne- og garantiordninger til innovasjon.

- Så jeg planlegger ikke neste jobber, sier hun og legger til:

- Men akademisk har jeg et mål, og det er å fullføre en doktorgrad.

Tidligere artikler i denne serien:

Petter Stordalen: - Det forandret karrieren min

Kristin Skogen Lund: - Jeg kan tenke meg å starte for meg selv

Bente Landsnes: Derfor droppet børsdirektøren utdannelse

Lise Lyngsnes Randeberg: - Krisetider rammer også høyt utdannede

Jarand Rystad: Synes kollegaen var «gal» som ville bli med på gründersatsingen

Kjerstin Braathen: - Fikk meg en skikkelig nesestyver

Julie Brodtkorb: - Deres innsats har vært avgjørende

Følg markedene med DN Investor

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.