KØBENHAVN. - Når danskene går fra dagens siste forelesning for å drikke bajer, går nordmennene på lesesalen eller biblioteket for å lese videre. Nordmenn er veldig sammensveiset på CBS, danskene kaller oss bare den norske mafien.

Thomas Løberg (23) leder Norsk Næringslivsutvalg (NNU) på Copenhagen Business School (CBS) i Danmark, og er nå på fjerdeåret på finansstudiene. Han har sett en eksplosjon av norske studenter på CBS. I dag er det over 1000 nordmenn på skolen - på noen av de tyngste finanslinjene på master er den norske studentandelen på over 30 prosent.

- Noen tar hele studieløpet i København, andre tar en bachelor i Norge på BI, NTNU eller NHH og velger å ta masteren på CBS. Det internasjonale miljøet frister mange og nesten alle reiser på utveksling et eller annet sted i verden. Selv var jeg i Hong Kong. Skal jeg beskrive det norske studentmiljøet på CBS med ett ord må det bli ambisiøst, sier Thomas Løberg.

Bedrifter på studentjakt

NNU fungerer som et bindeledd mellom de norske studentene på CBS og norsk næringsliv, og nå jakter "alle" på de dyktige CBS-studentene.

- Vi opplever i alle fall at flere og flere er interessert i studenter herfra, sier Løberg.

 

Denne uken var Deloitte på studentjakt i København.

- Fredag i forrige uke deltok vi på den norske karrieredagen på CBS og nå er vi tilbake for å holde bedriftspresentasjon, mingle og spise middag med studenter som kan være interessert i å jobbe for oss, forteller Tina Sand Remøy, som er teamleder for Deloitte på CBS.

- Hvorfor vil dere ha CBS-studenter?

- Vi er på jakt etter de beste kandidatene, uansett om de kommer fra CBS eller andre relevante skoler. Vi har merket oss at det er svært mange jordnære, flinke, ambisiøse og motiverte studenter her, noe som har resultert i at vi har rekruttert studenter herfra i økende grad, med god erfaring. De har på en måte "hele pakka" - og de har gjerne et internasjonalt perspektiv som er et kjempepluss i et stort globalt selskap som Deloitte, sier Tina Sand Remøy.

NNU-leder Thomas Løberg og Deloittes Tina Sand Remøy foran CBS-bygget.
NNU-leder Thomas Løberg og Deloittes Tina Sand Remøy foran CBS-bygget. (Foto: Kristian Ridder-Nielsen)
 

- Forvirrende karaktersystem

21.000 studenter fra hele verden går på CBS, studiespråket er engelsk. Karaktersystemet er også annerledes enn i Norge.

- Akkurat dét har nok forvirret en del norske arbeidsgivere tidligere. De er vant til å forholde seg til A- og B-studenter, men på CBS har vi tallkarakterer opp til 12 - og det skal svært mye til for å oppnå høyeste karakter. Det er det ikke alle arbeidsgivere som har forstått. Men når man først skjønner systemet, innser man at man kan ha karakteren 9 og 10 og fortsatt være veldig flink, sier Thomas Løberg.

At store norske bedrifter har fått øynene opp for CBS-studenter, er det ingen tvil om:

- De siste par-tre årene har antall bedriftspresentasjoner nærmet seg en dobling, og på Karrieredagen stilte 22 norske selskaper opp. Vi er opptatt av å nå ut til flest mulig norske arbeidsgivere, også mindre bedrifter. For de aller fleste norske studentene her ønsker seg en jobb i Norge etter endte studier, forteller Løberg.

- Hvorfor er det så mange norske studenter som søker seg hit?

- København er jo en fantastisk by, da. Dessuten tror jeg CBS er et godt alternativ til NHH, bare med større kapasitet. Grunnen til at det er så mange ambisiøse nordmenn her, er at dette er studenter som aktivt har søkt seg ut av landet og inn på en anerkjent business-skole som alltid havner høyt på rangeringslistene. Da sier det seg selv at man ønsker å jobbe knallhardt for å få en best mulig karakter og dermed et best mulig utgangspunkt for å få en god jobb etterpå, sier Thomas Løberg.

Sterkt internasjonalt perspektiv

Han peker også på at CBS har en praktisk tilnærming med mye fokus på gruppearbeid og prosjektarbeid, holder et høyt faglig nivå og et sterkt internasjonalt perspektiv, som blant annet gir mulighet til å velge utveksling blant over 300 universiteter over hele verden.

- Klart dette også er med på å lokke studenter hit, sier 23-åringen.

- For oss er dette en kjempeviktig arena å være til stede på, sier Deloittes Tina Sand Remøy - strålende fornøyd med å ha 20 påmeldte nordmenn til speeddatingen og 112 påmeldte med 30 på venteliste til bedriftspresentasjonen.

- Det vi vet, er at dette er studenter som virkelig kan tenke seg en jobb hos oss, sier hun.

Det norske studentmiljøet på CBS er veldig godt, bekrefter denne gjengen.
Det norske studentmiljøet på CBS er veldig godt, bekrefter denne gjengen. (Foto: Kristian Ridder-Nielsen)
 

Sammensveiset miljø

På vei til biblioteket møter DN Eirik Andersen (23), Ivar Espelid (22) og Anders Enger Dyrdal (23), alle tre norske CBS-ere.

- Det snakkes mye norsk i gangene her, bekrefter trioen.

- Det norske miljøet er veldig godt. Vi er så godt sammensveiset at noen av nordmennene her ikke engang har danske venner!

Også KPMG har et tett samarbeid med NNU - og har merket seg det høye ambisjonsnivået blant de norske studentene på CBS.

- Dette er flinke, ambisiøse, oppegående og eventyrlystne studenter som vi allerede har ansatt en god del av. CBS er definitivt en av de viktigste skolene vi er til stede på, sier Ina Torp i KPMG til DN.

Hun kan ikke få understreket nok hvor viktig det er med internasjonal erfaring.

- KPMG er et internasjonalt selskap med kontorer i mange land. For oss er det kjempeviktig at våre ansatte kan samarbeide og kommunisere med ulike mennesker og tør å utfordre seg selv, sier hun.

Thomas Løberg tror CBS-studentene kan ha blitt så populære fordi de fortsatt har ydmykheten i behold:

- Selv om mange gjør det veldig bra på skolen, er det ingen norske CBS-studenter som tar det som en selvfølge at de skal få drømmejobben i Norge før studiene er avsluttet. Det er gode tider hjemme, men som utenlandsstuderende er man alltid litt ekstra ekstra spent på om man vil bli tatt godt imot når man flytter hjem. For meg er det et privilegium å kunne gå på skole i utlandet, men samtidig ha så tett dialog med norsk næringsliv. Det tror jeg mange nordmenn på CBS er enig i, sier han.

Les også: Er ambisiøse, vil klatre fort - og glemmer å ta ferie

Studerer fem timer mer - får flere jobbtilbud og høyere lønn

- Å ha en mastergrad i ledelse betyr ikke at du kan lede et stort børsnotert selskap  

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.