– Ja, vi vil gjennomføre reformer, men ikke press oss, sa Wen Jiabao da han var på besøk i Brussel onsdag.
En rask oppskrivning av yuanen kan føre til sosial uro i Kina, advarte den kinesiske statsministeren.
– Mange av våre eksportbedrifter vil måtte stenge, og arbeiderne vende tilbake til sine landsbyer. Sosial og økonomisk turbulens i Kina vil være en katastrofe for hele verden, sa Wen, ifølge Reuters.
Overskygget møte
Siden den 19. juni har yuanen steget 2,4 prosent i verdi mot dollaren, mens den har sunket 9,3 prosent mot euroen.
Striden om kursen på den kinesiske valutaen yuan lå som en skygge over toppmøtet mellom EU og Kina i Brussel onsdag. EU, i likhet med USA, mener kursen blir holdt kunstig lav for å fremme eksporten. EU har derfor bedt Kina innstendig om å sette opp kursen på yuan.
IMF-krav
– Sett i lys av Kinas viktige rolle, mener vi en betydelig oppskrivning av yuankursen vil føre til en mer balansert vekst som vil være en fordel både for Kina og den globale økonomien, sier Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker.
Les mer: EU inn i valutakrigen
Den lave kursen gjør kinesiske varer billigere på verdensmarkedet, og også IMF krevde onsdag at Kina justerer opp valutakursen.
Ifølge Brasils finansminister Guido Mantega er verden allerede låst i «en internasjonal valutakrig».
På sikt
Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, tror ikke Kina kommer til å bøye av for presset med det første.
– Ikke på kort sikt. Men Kina har store overskudd, og et mål om å øke privat forbruk. Da kan sterkere valuta over tid være et tiltak, sier Bruce til NTB.
Men valutakursen over tid vil bli justert opp, mot at Kina vil opprettholde den kraftige veksten i eksportnæringen så lenge situasjonen i verdensøkonomien er usikker.
Mer fleksibel
I sommer gikk Kina etter sterkt internasjonalt press med på å gjøre kursen på yuan noe mer fleksibel. Kursen ble da satt til det høyeste nivået på fem år. Men både EU og USA mener kursen fortsatt er kunstig lav. Enkelte analytikere hevder den er hele 40 prosent for lav.
Valutastriden kommer derfor også helt sikkert på møtet i Det internasjonale pengefondet (IMF) i Washington til helgen, og i diskusjonene fram mot det neste G20-møtet i Sør-Korea i november.
Piratkopiering og tyveri
EU presset under toppmøtet også på for å få Kina til å slå ned på teknologityveri, piratkopiering og diskriminering av utenlandske selskaper.
Ifølge president i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso er handelsforbindelsen mellom EU og Kina, verdsatt til 327 milliarder euro i 2009, en av verdens viktigste.
– Det er en oppfatning om at den økonomisk åpenheten i Kina kan kraftig forbedres, sa Barroso onsdag.
Støtter opp om euro
Statsminister Wen har under besøket i Brussel forsikret EU om at Kina kommer til å fortsette og støtte opp under både euroen og europeiske obligasjoner.
Han lover å ikke redusere Kinas investeringer trass i at den økonomiske krisen har redusert verdien av mange av europeiske obligasjoner betraktelig, melder BBC.
Valutakrig er en av tre risikofaktorer som verdensøkonomien nå står overfor. Les mer om de tre risikofaktorene i DN.nos artikkelserie Den perfekte stormen.
(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.