Etter en årrekke med motstand, ga Kina i helgen sin godkjenning av internasjonalt tilsyn med landets valutapolitikk.
Det skriver Wall Street Journal mandag.
Avisen fremholder at dette skal gi verdens største økonomier mulighet til å holde i live sine ambisjoner om å skape et system for tidlig varsling som kan avverge fremtidige finanskriser.
Finansministre fra G20-landene var samlet for å komme frem til et sett indikatorer som kan benyttes til å bedømme om deres økonomiske politikk bidrar til global ubalanse.
Sto imot
Kinas representanter sto i nesten to dager mot forsøk fra andre medlemsland på å inkludere indikatorer som ville ha satt søkelyset på den undervurderte yuanen.
Ved et avgjørende moment ble de stående overfor en samlet opposisjon, inkludert andre utviklende økonomier, som tidligere har avstått fra å konfrontere Kina over landets valutaregime.
Ved avslutningen av konferansen gikk landet med på å legge grunnen for en avtale som fastsetter parametrene for et økonomisk alarmsystem.
Kina sikret seg imidlertid noen innrømmelser. Andre G20-land hadde ønsket at valutareservene skulle inkluderes i et varslingssystem, men dette kom ikke med i den endelige listen.
- Et langt steg fremover
Kina var også mot bruk av underskudd på driftsbalansen. I stedet avtalte G20 å overvåke handelsbalansen og nettoinntekter fra utenlandske investeringer.
Landet insisterte på at dets inntekter fra investeringer i valutareserver ikke skulle inkluderes som målstokk for ekstern ubalanse, og kompromisset gir Kina det meste av hva det ønsket på dette punktet.
Det landet gikk med på, var at eksterne ubalanser skulle vurderes ”rimelig hensyntatt valutakurser, skattemessige, pengepolitiske, og andre politiske virkemidler”.
- Det at valutakurspolitikk nevnes i kommunikeet, er et langt steg fremover, sier en G20-finansminister til Wall Street Journal.
Finansministeren fremholder at dette er det første tegnet på at Kina er villig til å gjøre mer, siden landet første gang tillot yuanen å stige forsiktig.
- Dette er betydningsfullt, ikke bare for Vesten, men også for asiatiske eksporterende land som må konkurrere med denne giganten, sier finansministeren til avisen.
Les også:
<b>Kina gjør nytt forsøk på å stagge inflasjonen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.