Hva er det beste bildet på at tyngdepunktet i verden flytter østover – at Kina passerer USA som industriprodusent, eller at en kinesisk budgiver kjøper en gammel kinesisk vase for over 500 millioner kroner?

Eller kanskje at over 20 land gjør som Kina sier og holder seg unna nobelprisseremonien når vinneren er en kinesisk demokratiforkjemper? Eller at en av Kinas mest kjente kunstnere og systemkritikere sier åpent at «ingen kan beskytte meg»?

I 2010 passerte Kina Japan på listen over verdens økonomiske stormakter og har nå bare USA foran seg.

I 2011 kommer Kinas industriproduksjon til å passere USAs og Kina blir verdens største produsent av industrivarer, opplyste Jonathan Garner, markedsstrateg i storbanken Morgan Stanley, til avisen Financial Times i november.

Ikke bare Kina
Men det er ikke bare Kina som vokser i Asia, og forandringene har skjedd over flere tiår. Først var det Japan som bokstavelig talt reiste seg fra asken etter andre verdenskrig og ble en økonomisk stormakt på 1960- og 1970-tallet.

Så kom de såkalte «tigrene» Hongkong, Singapore, Taiwan, Sør-Korea og Thailand, og ikke minst er India nå i rask vekst. Ikke bare Kina kjøper vestlige selskaper. Indias bilprodusent Tata Motors kjøpte Landrover og Jaguar, tradisjonelle, britiske bilprodusenter som fortsatt nyter høy prestisje.

Ubeskyttet
Kinas økonomiske og militære muskler har så langt ikke myket opp regimet for utfordringer av kommunistpartiets maktmonopol.

Arkitekten og kunstneren Ai Weiwei er en av Kinas mest kjente på sitt område. Han var blant annet kunstnerisk rådgiver for det sveitsiske arkitektfirmaet som var ansvarlig for Kinas nye nasjonalstadion Fugleredet i Beijing som sto klart til OL i 2008. Han er også en krass kritiker av korrupsjon og en uredd talsmann for demokrati. Men det koster.

En uke før utdelingen av Nobels fredspris til den fengslede Liu Xiaobo, ble Ai Weiwei stoppet på flyplassen i Beijing av politi som nektet ham å gå om bord i flyet til Sør-Korea. Grunnen var «hensyn til den nasjonale sikkerheten», sa politiet. Myndighetene fryktet han skulle dra til Oslo. I løpet av de siste årene var det likevel blant de mildere inngrep Ai Weiwei har opplevd.

Da han skulle vitne for forsvaret i en rettssak i Chengdu i Sichuan-provinsen i fjor, ble han overfalt og banket opp på flyplassen av politi. En måned etter måtte han øyeblikkelig sendes til Tyskland og gjennomgå en større hjerneoperasjon etter at det var oppdaget betydelige blødninger.

– Jeg tror ikke noen kan beskytte meg, sa Ai Weiwei til Financial Times i april i år.

Kan snuble
Hva Kinas voksende makt betyr, er gjenstand for diskusjon. Det er ingen tvil om at Kinas økonomiske vekst har reddet deler av verden fra store utslag av finanskrisen. Noen er derfor optimistiske og tror veksten vil tjene alle vel.

Ukemagasinet The Economist minner i et spesialbilag om Kinas plass i verden om hvordan Tysklands framvekst førte til to verdenskriger, men advarer mot å tro at Kinas vekst nødvendigvis vil medføre det samme.

Det er heller ikke lenge siden mange trodde Japan ville innta verdensøkonomiens førsteplass. Og Kina har indre sosiale, økonomiske og politiske spenninger som kan sparke bein under veksten.

– Kina er som en sprinter i full fart, men med hjertefeil, sier Ai Weiwei om Kinas vekst uten demokrati.

Midtens rike
Men Midtens rike, eller Zhongguo, som kineserne sier, ser ut til å være på vei mot et nytt høydepunkt i sin historie, der landet på godt og vondt vil være midtens rike, ikke bare hete det.

Historikeren Paul Kennedy avviser at vektforskyvningen mot øst er kortvarig.

– Verdens tyngdepunkt og balanse endres mens vi ser på, sier han til Financial Times.

– Venn eller fiende? spør The Economists spesialbilag, men gir ikke et definitivt svar. – Framtiden er hva vi gjør den til. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.