Utfordringene og problemene i den kinesiske økonomien har blitt stadig tydligere den siste tiden.

Over 1400 selskaper i Kina ble forrige uke beordret om å kutte overflødig produksjonskapasitet, mens det ble kunngjort at det ikke skal bygges et eneste nytt offentlig bygg i Kina de neste fem årene.

Økonomer advarer nå om at Kinas økonomi, som er bygd på eksport og kredittvekst, ligner den japanske økonomien i 1989 - to år før krisen kom med et brak.

I Japan endte massiv overinvestering i eiendomsmarkedet med en gedigen eiendomsboble og flere årtier uten vekst.

Kina er foreløpig et stykke unna den onde deflasjonsspiralen med fallende priser, redusert forbruk og økt gjeldsoppbygging som red Japan som en mare fra tidlig på 90-tallet.

Inflasjonen i Kina er nå 2,7 prosent mens veksten er rundt 7,5 prosent, som er den laveste siden 1990. Veksten i Kina har falt ni kvartaler på rad.

Smertegrense

Storbanken Morgan Stanley advarer imidlertid ifølge Reuters om at det nå finnes deflasjonstendenser i Kina, skriver di.se.

Avkastningen for hver eneste yuan som investeres i Kina blir dårligere og dårligere, og produsentprisene i landet har falt 16 måneder på rad.

Samlet kreditt i Kina har fra 2000 til 2012 vokst fra 105 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) til 187 prosent. Og stadig mer av utlånene går ifølge Morgan Stanley til vanskjøttede statlige selskaper og pressede låntakere som ruller gjelden fremfor seg, i stedet for at det lånes ut til lønnsomme prosjekter som kan sette fart på veksten.

Et annet problem i Kina er at andelen av folket i arbeidsfør alder nå faller som en følge av ettbarnspolitikken, noe som vil ramme det innenlandske forbruket.

Sjeføkonom Robert Bergqvist hos SEB sier til di.se at smertegrensen for Kinas vekst er rundt seks prosent fordi det da vil bli vanskelig å skape tilstrekkelig mange nye jobber, noe som vil medføre sosial uro og politisk usikkerhet.

Les også: Kina gransker spøkelsesbyer


Full krise for Kinas giganter


Kina skal ikke bygge èn eneste ny offentlig bygning de neste 5 årene

Kina reduserer overskuddskapasitet i industrien




Advarer mot enestående kinesisk kredittboble

Advarer om kinesisk kollaps
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.