Kina biter ikke på Jonas Gahr Støres budskap om forsoning og fortsetter fordømmelsen av den norske regjeringen. Det kommer klart frem i et offisielt svar kinesiske myndigheter har sendt Dagens Næringsliv.

Det tok ikke kinesiske myndigheter mer enn tre døgn å skyte ned Støres fredsdue. Tirsdag sto utenriksministerens kronikk og DNs intervju med Støre på trykk. Fredag kveld fikk DN en epost fra den kinesiske ambassaden med overskriften «Kinas offisielle syn på utenriksminister Jonas Gahr Støres artikkel publisert i Dagens Næringsliv 11. oktober».

Her gjentas budskapet om at den norske regjeringen støtter fjorårets utdeling av Nobels fredspris til «en kinesisk kriminell som soner fengselsstraff i Kina». Det viser ifølge kineserne en forakt for domstolenes uavhengighet og er en innblanding i Kinas interne anliggender. Det er ifølge dem dette som har skadet forholdet mellom Kina og Norge.








Krever bøyd nakke
Den offisielle reaksjonen fra Kina er en forventning om enda mer bøyd nakke. «Vi forventer at det fra norsk side vil bli gjort konkrete forsøk på å reparere og utvikle de bilaterale forbindelsene.»

Reaksjonen fra kineserne kom raskere enn UD ventet. Nå setter UD sin lit til at dette svaret ikke er et endelig avslag og at det finnes flere veier til normalisering av forholdet. Støre ønsket ikke igår å la seg intervjue, men kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen skriver i en epost at «Vi noterer oss den kinesiske reaksjonen og tar den til etterretning. Norge mener det er i begge lands interesse å gjenopprette normale forbindelser, og dette vil Norge fortsette arbeidet med.»

Mangeårig Kina-ekspert, forfatter av boken «Det nye Kina» og nå seniorrådgiver i DNV, Henning Kristoffersen, mener svaret fra kinesiske myndigheter er todelt.

– Det er absolutt positivt at de, i likhet med Støre, understreker hvor viktig det norsk-kinesiske forholdet er, og at de genuint ønsker det bedret. Men så forsterker de budskapet om hvor alvorlig det er for dem at den norske regjeringen udelt støtter Nobelkomiteens avgjørelse, sier Kristoffersen til DN.

Han tror kineserne legger positiv vekt på Støres utspill, men at de forventer at den norske utenriksministeren også kommer med initiativ direkte overfor dem, i tillegg til gjennom mediene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no i dag: Telenor nekter å betale 2,2 mrd i skattegjeld til Bangladesh