Den kinesiske gigantbankenbanken ICBC opplyste onsdag at det vil redusere utlånene i tiden fremover. Bankfilialer skal ha fått beskjed om å ikke gi noen nye lån resten av måneden.

Myndighetene frykter bobler i både boligmarkedet og aksjer.

Strengere med utlån
I en melding presiserer banken at det vil fortsette å finansiere prosjekter under bygging så vel som småbedrifter, forbrukerkreditt og nøkkelindustrier. Derimot vil det blir strengere vurdering av utlån til industrier som forurenser og selskaper i markeder hvor det allerede er overkapasitet.

- Dette er i praksis en ikke ubetydelig innstramming, ettersom banken typisk finansierer seg kortsiktig selv for langsiktige utlån, hvilket innebærer høy frekvens av rullering, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport og legger til:

- Vi sier ikke at innstramning ikke er nødvendig for å demme opp om framtidig inflasjonspress, men noen av tiltakene begynner å bli krampeaktige.

ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) er Kinas største bank.

Stanset lån
Kinesiske myndigheter beordret tidligere denne uken andre banker om å stanse utlån midlertidig. Tirsdag ble det kjent at ICBC skal ha bedt alle filialer i Beijing om å ikke gi ut noen nye lån resten av denne måneden. Årsaken er at myndighetene frykter overoppheting av den kinesiske økonomien som følge av en voldsom vekst i utlånene.

Ifølge Financial Times ble lånt ut 1.100 milliarder renminbi (nesten 940 milliarder kroner) bare de to første ukene av januar. Myndighetene i Beijing har et mål om at det skal gis nye lån for 7.500 milliarder renminbi i år. Det er et godt stykke lavere enn de samlede utlånene på 9.600 milliarder renminbi i hele fjor. Samlede utlån mer enn doblet seg fra 2008 til 2009.

ICBC forklarer de høye utlånene at mange pågående prosjekter trengte finansiering i begynnelsen og midten av januar, men innrømmet at utlånene hadde vokst litt for fort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.