Den kinesiske sentralbanken øker kravet til reserver med et halvt prosentpoeng til 17 prosent for storbanker, mens mindre banker får et reservekrav på 14 prosent med effekt fra 10. mai.
Det melder Associated Press søndag, og viser til opplysninger fra sentralbanken.
Ga ingen grunn
Sentralbanken ga ingen grunn for endringene, men analytikere viser til at det er et grep for å hindre at "spekulative penger" skal bidra til en overoppheting av økonomien.
Bloomberg News viser mandag til en artikkel i Beijing News som siterer kilder i bankregulatoriske myndigheter som sier at reservekravene kan bli økt ytterligere til 18 prosent.
Videre har nyhetsbyrået en artikkel om at reservekravøkningen trolig ikke er tilstrekkelig for å kontrollere inflasjon og eiendomspriser.
- Beijing foretrekker fortsatt finjustering av kredittforholdene og eiendomsmarkedet fremfor å bruke direkte instrumenter som vil påvirke hele økonomien. Faren er at tilnærmingen ikke vil være tilstrekkelig for å holde prispresset under kontroll, noe som kan føre politikerne til å stramme til mer aggressivt senere, sier strateg Brian Jackson i Royal Bank of Canadas Hong Kong-filial til Bloomberg News.
Reservekravsøkningen vil ifølge Deutsche Bank fjerne 300 milliarder yuan fra det finansielle systemet, og kan føre til at en renteøkning blir utsatt til "tidlig i juni".
Revaluering på trappene?
Kinas økning av reservekravet bidrar til å styrke forventningene om revaluering av yuan siden det er et av flere tiltak for å kjøle ned økonomien, ifølge UBS.
Det melder Bloomberg News mandag.
Ifølge nyhetsbyrået venter nå både UBS, Goldman Sachs og Royal Bank of Canada at Kina vil avslutte sin 21 måneder lange politikk om å holde yuan- kursen på rundt 6,83 mot dollaren.
Kinas finansminister Xie Xuren sa søndag at landet vil føre en "moderat lett" pengepolitikk og holde yuanen "på et stabilt nivå" for å støtte den økonomiske veksten.
"Våre økonomer tror at en endring i andre kvartal fortsatt er på blokken. Den neste store fristen er den strategiske og økonomiske dialogen mellom USA og Kina som blir avholdt i Beijing 24.-25. mai. Hvis det fortsatt ikke er noen hendelser eller forpliktelser i forhold til revaluering av yuanen innen den tid kan spenningen igjen komme til overflaten", skriver UBS i et notat mandag, ifølge Bloomberg News.
Les: - Tegn til overoppheting i Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.