– Washington burde ikke tvinge andre til å ta medisin for en sykdom som landet selv lider av, sa Zhang Tao, sjef for den internasjonale avdelingen i Kinas sentralbank.
Uttalelsen var en kommentar til at USAs sentralbank nylig besluttet å styrke økonomien ved å sette nye 600 milliarder dollar i omløp.
Avgjørelsen blir oppfattet som et forsøk på å svekke dollarens verdi og har bidratt til et enda mer konfliktfylt utgangspunkt for G20-landenes økonomiske toppmøte i Seoul.
Ifølge Zhang har kapitaltilførselen ført til bekymring flere steder i verden. Han mener USA på denne måten bidrar til å øke risikoen for en nedadgående spiral i verdensøkonomien.
USAs finansminister Timothy Geithner har avvist at nye penger er pumpet inn i amerikansk økonomi for å senke dollarkursen.
– USA vil aldri gjøre noe sånt. Vi vil aldri forsøke å svekke vår egen valuta som et redskap til å oppnå konkurransefortrinn eller vekst i økonomien, sier han.
Liten enighet
Eksperter tror neppe toppmøtet i Seoul vil føre til et gjennombrudd. I verste fall kan det i stedet bidra til økt konflikt og et dårligere samarbeidsklima.
Forhandlere skal ha hatt store problemer med å bli enige om ordlyden i en felles slutterklæring som skal offentliggjøres når møtet rundes av fredag.
Enkelte tjenestemenn mener at den kun vil inneholde et minste felles multiplum om at landene vil samarbeide bredt for å hindre proteksjonisme og valutakrig.
Blant dem som mener at de rike landene må ta ansvaret, er Brasils avtroppende president Luiz Inacio Lula da Silva. Rike land må øke etterspørselen og ikke være så opptatt av å fremme egen eksport, fremholder han.
– Hvis de ikke øker forbruket og bare satser på eksport, vil verden gå konkurs, sa Lula til journalister like før møtet startet.
Mistet tonen
G20-landene var svært fornøyde med at de klarte å samarbeide om tiltak da finanskrisen rammet høsten 2008. Men i dag er det ikke mye igjen av samstemtheten.
Indias sjefforhandler Montek Singh Ahluwalia peker på at verdens land aldri tidligere har forsøkt en slik samordning av den økonomiske politikken. Derfor bør man heller ikke ha for store forventninger, fremholder han.
Likevel var det flere ledere som uttrykte optimisme torsdag morgen.
Både Barack Obama og Kinas president Hu Jintao fremholdt at toppmøtet vil gi positive resultater. Men om den tilsynelatende gode tonen vedvarer gjennom forhandlingene, gjenstår å se. Lederne for verdens to største økonomier kommer til bordet med ulikt utgangspunkt. USA har sitt enorme handelsunderskudd, og Kina har sin rekordlave yuan.
Tysk nei
USA luftet i de forberedende samtalene et forslag om å sette tallfestede mål for akseptable under- og overskudd på handelsbalansen.
Initiativet ble raskt nedstemt av viktige aktører, deriblant Tysklands statsminister Angela Merkel, som selv sitter på et stort overskudd på handelsbalansen med utlandet. Likevel sa Obama torsdag at han tror på en avtale som både omtaler valuta og balanseregnskap.
Russiske ledere kom til møtet dystrere til sinns. De frykter at enkeltland heller enn å samarbeide vil bidra til en enda mer ustabil verdensøkonomi ved å svekke sine valutaer for å stimulere eksport.
Les også:
- USA lager nye bobler
- USA senker dollaren
<b>Obama-fiasko i Seoul</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.