Striden trappes dermed videre opp etter at amerikanske senatorer la fram et lovforslag tirsdag. Senatorene vil legge straffetoll på kinesiske varer dersom Kina fortsetter å holde valutakursen på kinesiske yuan «kunstig lav», som amerikanske ledere mener myndighetene i Beijing gjør.
Å rette større oppmerksomhet mot yuanens verdi vil ikke løse problemer i den tosidige handelen mellom USA og Kina, hevder en representant for Kinas handelsdepartement overfor nyhetsbyrået Reuters.
– Syndebukk
– Vi er imot denne overdrevne vektleggingen av yuanens vekslingskurs, sier den kinesiske tjenestemannen.
– Yuanens vekslingskurs er ikke en magisk medisin som kan løse en global økonomisk ubalanse.
I Genève sa en høytstående kinesisk diplomat i praksis det samme.
– De burde ikke legge skylden på Kina for problemene de har med å finne en syndebukk, sa He Yafei, Kinas nyutnevnte ambassadør til FN i Genève.
IMF-støtte
Sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF, franske Dominique Strauss-Kahn, bidro samtidig til å øke presset på Kina ved å si at yuanens vekslingskurs er for lav.
– Noen asiatiske valutaer er undervurdert, særlig renminbi, sa han med det kinesiske ordet for «folkepenger», som yuanen kalles i Kina.
Strauss-Kahn sier at en innenlandsk vekst i Kina vil gjøre det lettere for landet å la valutaen finne sin riktige verdi.
Verdensbanken
Samtidig anbefaler Verdensbanken i sin kvartalsrapport at kinesiske myndigheter strammer inn pengepolitikken og lar sin valuta styrke seg for å motvirke inflasjon og bobler i kapital- og eiendomsmarkedene.
Verdensbanken oppjusterte sitt anslag for veksten i Kinas økonomi til 9,5 prosent i år.
For 2011 tror Verdensbanken Kinas økonomi vil vokse med 8,7 prosent, en like kraftig vekst som i fjor da den kinesiske økonomien nøt godt av massive pengepolitiske stimuleringstiltak.
– I Kina har økonomien klart seg veldig godt gjennom den globale krisen, og vekstpotensialet for i år og neste år er fortsatt nokså bra, sier seniorøkonom Louis Kuijs ved bankens Beijing-kontor.
Dersom veksten blir på 9,5 prosent i år, betyr det at Kina går forbi Japan og blir verdens nest største økonomi.
Les også: - Yuanen er for lav
<b>- Noe er i gjære</b>
<b>- Det er bare et tidsspørsmål</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.