Kina advarer nok en gang norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai, skriver NTB.
Meldingen kommer etter at utenriksminister Børge Brende (H) gjorde det klart det ennå ikke er bestemt om han eller andre statsråder vil møte Tibets åndelige leder i hovedstaden.
Under Stortingets spørretime onsdag ble Brende møtt av flere kritiske utsagn og spørsmål.
- Norge kan ikke la seg diktere av kommunistpartiet i bytte mot markedsadgang for laks, sa SV-leder Audun Lysbakken.
Slik kritikk opprører seniorrådgiver Henning Kristoffersen i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas), som har omtrent 1300 ansatte i Kina.
- Denne problemstillingen dreier seg om langt mer enn et knippe norske bedrifters fortjeneste i det kinesiske markedet, sier Kina-eksperten til DN.
- Dette dreier seg om handlingsrommet som norsk utenrikspolitikk skal ha i årene fremover. Kina er en del av stort sett alle de utfordringene vi har globalt i dag. Klima, miljø, energi, geopolitiske konflikter og så videre, sier han.
- Liten tvil
Forholdet mellom Norge og Kina har vært iskaldt helt siden fredspristildelingen til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Tidligere i år sa Kristoffersen til DN at konflikten blusset opp da Dalai Lamas norgesbesøk ble gjort kjent i desember ifjor.
I dag vil ikke han ikke svare på om det vil være riktig eller galt av regjeringen å eventuelt møte Dalai Lama i Oslo. Kina-eksperten ønsker kun å gjenta alvoret i situasjonen.
- Dersom regjeringen velger å møte Dalai Lama nå, er det liten tvil om at vi går over til å ha et evighetsperspektiv på den politiske konflikten, sier han og fortsetter:
- Derimot er det vanskeligere å spå fremtiden dersom regjeringen velger å ikke møte han. Det er rett og slett fordi konflikten mellom Norge og Kina er såpass unik at det ikke finnes noen klar oppskrift på hvordan denne konflikten skal løses, verken i Kina eller i Norge.
- Kan det at regjeringen drøyer med å konkludere i saken i seg selv få konsekvenser?
- Det som er viktigst sett fra et kinesisk ståsted er om regjeringen møter Dalai Lama eller ikke, svarer Kristoffersen og legger til:
- Dette har blitt en svært vanskelig sak å håndtere for den norske regjeringen - kanskje én av de vanskeligste sakene i norsk utenrikspolitikk i nyere tid.
Møter forståelse
Utenriksminister Brende sier til DN at han opplever å få forståelse for at en avgjørelse i saken lar vente på seg.
- Etter fire år uten politisk kontakt mellom verdens mest folkerike nasjon og Norge, er det er så mange hensyn vi må bringe inn. Jeg tror alle har respekt for at regjeringen i en så vanskelig og krevende sak avveier det, sier Brende og fortsetter:
- I Stortinget var det ulike syn på om det var riktig å møte Dalai Lama på regjeringsnivå. Det har jeg stor respekt for. Vi vurderer dette grundig og ansvarlig og tar ikke lett på oppgaven.
Dalai Lama kommer på norgesbesøk fra 7. til 10 mai. Det er Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn som har invitert han.
Besøket markerer at det er 25 år siden Dalai Lama ble tildelt Nobels Fredspris for å ha jobbet for fredelige løsninger i kampen for å frigjøre Tibet. Mens regjeringen ikke har bestemt om den vil møte han, har stortingspresident Olemic Thommessen gitt beskjed om at Dalai Lama ikke blir mottatt offisielt av Stortinget.
Les også:
Brende må svare på regjeringens Dalai Lama-syn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.