Verdens viktigste vekstmotor fortsatte å miste fart inn i det nye året. Veksten i Kinas samlede verdiskapning, målt ved brutto nasjonalproduktet, var på 6,7 prosent i årets første kvartal målt mot samme kvartal ifjor.
En voldsom opptur etter finanskrisen har blitt avløst med gradvis svakere vekst. Landet ser tilsynelatende ut til å gå inn for det mange økonomer omtaler som en myk landing.
Hard landing i deler av økonomien
Men for resten av verden føles det kanskje ikke sånn.
- Kinas myke landing har skjedd på grunn av en robust vekst i tjenestesektoren, men dette har mindre nytte i resten av verden, konstaterer sjefanalytiker Allan von Mehren i Danske Bank Markets.
Den delen av økonomien som virkelig betyr noe for oss andre, har hatt en helt annen utvikling.
- I industri- og anleggssektorene tror vi at vi har hatt det som kan bli karakterisert som en hard landing - og dette har hatt en alvorlig innvirkning på resten av verden, skriver von Mehren i en oppdatering fra meglerhuset fredag.
Statistikken viser med all mulig tydelighet hvilken dramtisk endring Kina går gjennom. Etter mange tiår med investeringsdrevet vekst har landet de siste årene forsøkt å gå gradvis over til en mer forbruksdrevet vekstmodell.
Målet har vært å bli mindre avhengig av eksport og at en større andel av verdiskapningen skjer på bakgrunn av innenlandsk forbruk.
Rebalanseringen fortsetter
I første kvartal vokste tjenestesektoren med 11 prosent sammenlignet med samme periode ifjor, mens produksjonssektoren vokste med langt mer moderate én prosent, ifølge fredagens bnp-tall fra myndighetene.
- Gitt den mye sterkere veksten i tjenestesektoren fortsetter rebalanseringen fra industri og anlegg til tjenester, konstaterer von Mehren.
Tjenestesektoren står nå for mer enn halvparten av verdiskapningen, mens industri- og anleggssektorens andel er blitt gradvis redusert de siste årene.
Noe som blant annet har ført til at landet har gjort seg mindre avhengig av omverdenen. Mens utenlandske selskaper gjerne kan operere som hovedleverandører inn til industrisektoren, spiller de betydelig mindre roller i landets tjenestesektor.
Bedring i tallene for bygg- og anleggssektoren og i industriproduksjonen gjør at von Meheren mener det er grunn til optimisme - også for resten av verden.
- Derfor fortsetter vi å tro at det verste er bak oss og vi tror at disse sektorene nådde bunnen i første kvartal og at de vil bedres i resten av 2016, skriver von Mehren.
Baksiden av medaljen
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener også fredagens tall for både industrien og forbruket gir grunn til optimisme.
- Det kan være et tegn på at politikkstimulansene har virket og i så fall kan vi venter oss noe bedre tall i månedene fremover, skriver Aamdal i en oppdatering fra fredag.
- På den annen side har Kina behov for å bygge ned aktiviteten i bygg- og anleggssektoren og i deler av industrien og vri produksjonen over mot mer tjenesteyting. Denne transformasjonen blir ikke løst ved de politiske stimulansetiltakene, snarere tvert om. Høy gjeldsgrad og boligboler representerer fortsatt en risiko for utviklingen i Kina, og den har neppe blitt mindre etter at myndighetene trappet opp stimulansene, skriver Aamdal.
Analytiker Amy Yuan Zhuang i Nordea Markets peker på at de offisielle tallene for samlede låneopptak i mars var det fjerde høyeste noensinne.
- Å bruke kredittveksten kan forhindre en skarp nedgang i økonomien i år, men det øker risikoen på mellomlang sikt for at en gjeldsboble sprekker, skriver hun i en oppdatering fra meglerhuset fredag.
- Tre til side
Von Mehren i Danske Bank tror myndighetene er ferdig med stimulansetiltakene for denne gang.
- Gitt tegnene på bedring forventer vi at Kina er ferdig med å tilføre stimulanser - i det minste gjennom tradisjonell penge- og finanspolitikk.
Han tror imidlertid mer målrettede tiltak mot enkeltbyer kan være aktuelt.
- Men ellers vil man tre til side og se hvor mye de eksisterende stimulansene kan løfte veksten, skriver von Mehren.
Les også:
Asia i dag: Jubler ikke over stabil vekst
Dette kan få oljeprisen til å stupe igjen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.