Den kinesiske utlånsfesten fortsetter. I kinesiske byer står hele eiendomsprosjekter tomme og investorer opplever verdifall. Markedet beskrives som et «korthus» som kan falle når som helst.
I morgen blir det kjent hvor raskt den kinesiske økonomien vokste i første kvartal. Anslagene ligger på rundt 7,3 prosent – litt lavere enn myndighetenes vekstmål på 7,5 prosent for 2014.
I dag la den kinesiske sentralbanken frem statistikker som viser at pengemengden i omløp hadde den svakeste veksten på 13 år. Men det er fortsatt vekst; tolvmånedersveksten i pengemengden (M2) steg med 12,1 prosent i mars sammenlignet med i fjor.
Bankene har sagt de skal redusere nye utlån, men marsstatistikkene viser at de økte nye utlån fra 645 milliarder yuan (610 milliarder kroner) i februar til 1050 milliarder yuan i mars. Også i det uregulerte gråmarkedet har utlånene økt kraftig.
Det er her den største risikoen ligger da ingen har full oversikt over størrelsen på utlån og hvilke forbindelser de har til den regulerte bank- og finanssektoren.
Gråmarkedet domineres av spekulativ kapital – ofte via skjulte overføringer fra Hong Kong og Taiwan og overskuddslikviditet fra storselskaper.
De kinesiske valutareservene, som er over tre ganger høyere enn de japanske, satte en ny rekord i første kvartal. De endte på 3950 milliarder dollar – opp 130 milliarder dollar fra årsskiftet. Dette er en svakere vekst enn hva Kina har hatt de siste 10 årene.
Eiendomskorreksjon
Det kinesiske eiendomsmarkedet har lenge blitt karakterisert som en boble – også av store eiendomsutviklere. Prisene har fortsatt å øke i storbyene. I mindre byer har en korreksjon startet.
Kinesere med tilgjengelig kapital har få steder de kan plassere pengene. Mange småinvestorer ble brent da nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen stupte med over 60 prosent for seks-syv år siden. I eiendomsmarkedet har mange klart å få en høy avkastning i mange år.
- Eiendomsmarkedet i mindre kinesiske byer er som et korthus, sier analysesjef Anne Stevnson-Yang hos J Capital Research til Wall Street Journal.
Det har vokst opp spøkelsesbyer i mellomstore byer hvor eiendomsutviklere har satset på nye prosjekter i samarbeid med lokale myndigheter. Nye prosjekter ferdigstilles hele tiden, men de står tomme.
Det er enorme dimensjoner over disse prosjektene. En undersøkelse Citigroup har foretatt i 12 provinshovedsteder bygges det i gjennomsnitt 15 nye «småbyer» i hver av byene. Dette er satellittprosjekter med et titalls leilighetstårn på 20-25 etasjer hver.
Mindre byer i provinsene gjør det samme. Citigroup har funnet 133 «småbyer» med rundt en million innbyggere som bygger rundt 200 store leilighetskomplekser av samme modell.
- Hvis alle utviklerne stoppet utbyggingen nå er det fortsatt nok leiligheter for lokalbefolkningen og innflyttere til å vare de neste seks til åtte årene, sier en eiendomsmegler i Changzhou, som har nesten fire millioner innbyggere, til Wall Street Journal.
Kuttet prisene
Eiendomsutvikleren Agile Property Holding kuttet prisene på et prosjekt i Changzhou med 20 prosent i februar. Da protesterte de lokale myndighetene og kalte eiendomsutvikleren inn på teppet med beskjed om at de ikke ønsket å få et rykte som et dårlig sted å investere.
Lokale bymyndigheter har i gjennomsnitt fått dekket 40 prosent av budsjettet dekket inn fra salg av tomter til eiendomsutviklere. Det siste året har eiendomsutviklerne holdt igjen med å starte nye prosjekter og inntektene er nesten halvert for mange små- og mellomstore byer.
Det har vært protester fra kjøpere som kjøpte leiligheter til en langt høyere pris enn de selges for nå av desperate eiendomsutviklere som mangler finansiering.
- Du kjøpte en privat eiendom. Prisene vil gå opp eller ned. Dette er som å investere i aksjemarkedet, prøvde en politimann å forklare irriterte demonstranter nylig, ifølge Wall Street Journal.
En gjennomsnittlig kinesisk familie har rundt to tredjedeler av privatformuen bundet opp i eiendom. Før den amerikanske eiendomsboblen sprakk hadde amerikanerne rundt halvparten av denne andelen plassert i eiendom, ifølge Texas A&M University.
Markedene
Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen faller fra morgenen av etter at sentralbanken la frem de siste utlånsstatistikkene. Det er særlig de børsnoterte finansinstitusjonene og eiendomsutviklerne som opplever det største kursfallet.
Den kinesiske sentralbanken sier i formiddag at de har redusert likviditeten i markedet med rundt 160 milliarder kroner i dag.
Gjennomsnittsprisene på kinesiske aksjer er blant de laveste i verden. Det gjennomsnittlige forholdet mellom forventet avkastning de neste 12 månedene og dagens aksjekurs ligger for tiden på 7,9. Gjennomsnittet de siste fem årene har vært rundt 12, ifølge Bloomberg.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har klatret tilbake til over 14000-nivået i dag med en oppgang på 1,2 prosent. Komponentleverandører til elektronikkindustrien er de største vinnerne. Nedturen fortsetter for kriserammede Sharp. Selskapet må etter all sannsynlighet skaffe tilveie ny kapital fra en emisjon.
morten.iversen@dn.no - Twitter @IversenAsia
Les også:
Her koster en toroms leilighet 30 årslønner
100 millioner mennesker til kinesiske byer
- Sterke bobletendenser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.