Det har vært uro i BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika) siden 2013 med fallende aksjekurser og lavere råvarepriser. Markedsuroen i Kina i år har spredd seg til andre land og det har vært frykt for at den økonomiske veksten i Kina skal fortsette å svekkes.

Høyere avkastning

Den politiske ledelsen i Kina lover at den økonomiske veksten skal bli på rundt syv prosent i 2015. De neste fem årene frem til 2021 har myndighetene lagt listen på «over 6,5 prosent». Dette er høyere enn hva mange dommedagsprofeter har spådd det siste året.

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs er ute med prognosene for 2016. De anbefaler investorer om å se mot fremvoksende markeder for avkastning på investeringene.

«2016 kan bli året hvor fremvoksende markeder finner balansen og føtter å stå på. Det er utsikter til høyere vekst og bedre avkastning, selv om dette ikke er en reprise av den kraftige oppgangen vi så i forrige tiår», skriver Goldman Sachs i rapporten.

Det er ikke bare aksjer Goldman Sachs anbefaler. Valutaene i fremvoksende markeder har falt kraftig, blant annet i Indonesia og Malaysia. Finansinstitusjonen tror disse vil styrke seg i 2016.

I år forventes den gjennomsnittlige økonomiske veksten i fremvoksende markeder å havne på 4,5 prosent. Denne veksten vil øke til 4,9 prosent i 2016. Dette er den første veksten de fremvoksende økonomiene vil oppleve siden 2010 – hvis prognosene slår til.

Den største risikoen er at den kinesiske valutaen vil svekkes. Myndighetene er i ferd med å åpne opp for at utenlandske investorer kan investere mer fritt i kinesiske aksjer – og at det skal bli enklere for kinesere å investere utenlands.

Målet er å gjøre valutaen konvertibel med internasjonale valutaer. Allerede i neste uke forventes det at Det internasjonale pengefondet (IMF) vil inkludere den kinesiske yuanen i kurven som utgjør IMFs reservevaluta.

Enestående investeringsmulighet

Forvaltere hos Franklin Templeton, som står bak noen av verdens største aksjefond, mener at det er muligheter i fremvoksende markeder som skjer svært sjelden. Det er prisingen av aksjer som har fått forvalter Michael Hasenstab til å komme med klare anbefalinger.

- Sett med verdivurderinger er dette noe som ikke oppleves en gang i tiåret, men én gang med flere tiårs mellomrom. Vi kjøper ikke alt, men det er enkelte selskaper som er blitt fanget opp i markedsuroen. Dette er upolerte diamanter, sa Hasenstab, som overser investeringer i 30 fond med en forvaltningskapital på 143 milliarder dollar (1200 mrd. kroner), i et intervju i oktober.

Skraper bunnen

Prisene på råvarer og metaller skraper bunnen, begynner flere eksperter å mene. I forrige uke falt prisen på jernmalm ved Qingdao-havnen i Kina til det laveste nivåer på flere tiår. På fire år har jernmalmprisen falt med over 75 prosent.

Capital Economics har siden i august anbefalt investorer om å posisjonere seg i fremvoksende markeder fra slutten av 2015. De har blant annet anbefalt Malaysia og Indonesia.

Den britiske finansinstitusjonen Barclays anbefaler investorer om å investere i fremvoksende markeder før USA starter innstramminger i form av en renteøkning. Dette kan skje allerede i desember.

Ifølge Barclays steg internasjonale aksjemarkeder med i gjennomsnitt 15 prosent forrige gang USA foretok innstramminger. Nå er internasjonale aksjer billigere, sett mot forventet inntjening, enn de var i 2004 da innstramminger startet.

Kina vil lede - igjen

Barclays økonomer tror den kinesiske økonomien vil skyte fart.

«Episenteret som har vært bestående av negative nyheter er tilbake fra det døde», skriver Barclays om fremvoksende markeder.

- En ny vekst er i gang. Den vil samle krefter inn i første halvdel av 2016, sier Simon Ward hos Henderson Global Investors til The Telegraph.

Det store spørsmålet er hva som vil skje med dollargjelden i fremvoksende land. Det siste tiåret har denne økt kraftig. Ifølge Bank for International Settlements er valutagjelden for fremvoksende markeder mer enn firedoblet det siste tiåret til 18000 mrd. dollar.

 

Markedene

Det er en forsiktig oppgang i Asia på mandag formiddag. Det er mangel på nyheter og investorer venter på signaler fra Europa og USA. Det japanske aksjemarkedet holder stengt.

 

DN Direkte gir deg siste nytt om markedene fra Asia til Europa de neste timene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no