Utenriksminister Børge Brende (H) må i Stortingets spørretime onsdag svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende Oslo-besøk.
Det er imidlertid uklart om Brende kommer til å benytte spørretimen onsdag til å gi noe klart svar på om han vil møte tibetanernes åndelige leder, skriver VG.
Etter det avisen forstår, er det betydelig bekymring i Utenriksdepartementet for at et møte mellom Brende og Dalai Lama skal bidra til ytterligere forverring i det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.
Forholdet mellom Norge og Kina fremholdes også som årsak til at stortingspresident Olemic Thommessen (H) ikke vil møte Dalai Lama.
- Unødvendig provoserende
– Å møte Dalai Lama nå vil virke unødvendig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sa Thommessen tirsdag til NTB.
Thommessen viser til at han formelt sett er den høyest rangerte nordmann etter kongen og at det således ville gitt et sterkt signal om han møtte Dalai Lama.
– Det ville blitt oppfattet som et uttrykk for Norges holdning. Vi vet fra andre tilfeller at kinesiske myndigheter oppfatter det å møte Dalai Lama som svært provoserende, sier han.
USAs president Barack Obama trosset protester fra Kina og møtte Dalai Lama tidligere i år. I fjor reagerte Kina kraftig på at Storbritannias statsminister David Cameron møtte Dalai Lama.
"Feigt"
Seks av ti spurte mener at enten statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) eller begge to, bør møte tibetanernes åndelige leder Dalai Lama når han kommer til Norge neste måned.
Fem av ti spurte mener det vil være feigt av Solberg og Brende å avstå fra å treffe Dalai Lama, viser en spørreundersøkelse som InFact har utført for VG.
Fem av ti mener det også vil være feigt av stortingspresident Olemic Thommessen (H) å avslå et møte med Dalai Lama. Bare én av fem støtter Thommessens avgjørelse om å si nei til å møte Dalai Lama. Thommessen innrømmer at han er i utakt med folk flest.
– Veldig mange i Norge har engasjert seg i Tibet-saken. Jeg synes det er veldig forståelig at mange synes det er rart at jeg mener det vil være feil av meg å ta imot ham. Når jeg likevel mener det er en riktig beslutning, er det fordi Norges forhold til Kina er i en helt spesiell situasjon etter fredsprisutdelingen i 2010, sier Thommessen.
I denne saken er det riktigst å sende signaler til Kina om at Norge ønsker et bedre forhold til stormakten, forklarer Thommessen overfor VG. Til NTB sa han tirsdag ettermiddag at det vil virke unødvendig provoserende på Kina om han møtte Dalai Lama.
Verken Solberg eller Brende har til nå tatt stilling til om de vil møte Dalai Lama, fikk NTB opplyst tirsdag ettermiddag. Han kommer til Norge etter invitasjon fra Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomité og buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling. Anledningen er 25-årsjubileet for tildelingen av Nobels fredspris.
Les også:
Vil ofre Tibet for Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.