Kinesiske myndigheter har satt på bremsene. Dette rammer spekulative eiendomsinvestorer. Det er frykt for en kraftig korreksjon i mellomstore kinesiske byer.

De kinesiske eiendomsprisene fortsatte å øke i februar, men svakere enn siden høsten 2008. Foreløpige beregninger viser at prisene på nye boliger økte med 8,7 prosent i februar i gjennomsnitt. Dette er nesten et prosentpoeng svakere økning enn i januar.

- Det viktige her er å sammenligne måned for måned og statistikkene viser at boligprisene bremser opp. Dette har vært en del av regjeringens plan en tid for blant annet å redusere spekulasjon i eiendomssektoren. Dette er knyttet opp til banksystemet og forsøk på å stoppe strømmen av spekulativ kapital og redusere skyggebankvirksomheten, sier handelsdirektør Andrew Sullivan hos Kim Eng Securities til Reuters.

Nye spøkelsesbyer

Beijing og Shanghai er fortsatt pressområder hvor prisene på leiligheter har økt sammenhengende siden slutten av 1990-tallet. I Shanghai økte prisene på nye boligenheter med 17,5 prosent i februar. Beijing havnet på en prisvekst på 12,2 prosent.

Eiendomsutviklerne har bygd hva de har maktet i de mellomstore byene de siste årene. De har tatt høy risiko. Mange prosjekter er ikke blitt ferdigstilt.

Det er minst 11 store prosjekter som i dag er forlatte spøkelsesområder, blant annet i Ordos, Wenzhou, Yingkou og Jizhou – såkalte «tredjenivåbyer» med over en millioner innbyggere.

Ifølge en ny analyse fra finansinstitusjonen Nomura er det en høy risiko for at eiendomsprisene i mindre kinesiske byer står foran en betydelig korreksjon.

- Vi tror at en skarp korreksjon i eiendomsmarkedet kan føre til en systemkrise i Kina. Dette er den største risikoen Kina står foran i 2014. Risikoen er spesielt høy i «tredje og fjerde»-nivåbyene. To tredjedeler av alle boliger under bygging fant sted der i 2013, sier Zhiwei Zhang hos Nomura.

Nå strammer myndighetene inn finansieringsmulighetene for eiendomsutviklere som har vært kreative for å finansiere nye prosjekter. Det tillates økt volatilitet i den kinesiske valutaen for å redusere risikoen og stoppe tilstrømningen av spekulativ kapital.

- Kinesiske eiendomsutviklere er ekstremt utsatt for den enkle tilgangen til kreditt de har hatt for å finansiere oppkjøp og investeringer. Når denne avgrenses enda litt, undergraver dette etterspørselen. Hva vi ser nå er potensielt et vendepunkt, sier sjefstrateg Patrick Chovanec hos Silvercrest Asset Management Group til Bloomberg.

Mot eiendomskonkurs

Zhejiang Xingrun Real Estate har gjeld på minst 3,5 milliarder kroner og har kollapset. Eiendomsselskapet hovedaksjonær, en sønn og advokaten er blitt anholdt uken for å ha brukt ulovlig finansiering. Etter all sannsynlighet har dette skjedd via det uregulerte gråmarkedet.

- Så vidt vi vet er dette den største eiendomsutvikleren som trues av konkurs de senere årene, sier Zhiwei Zhang hos Nomura.

Asias rikeste mann, som allerede på 1970-tallet foretok de første investeringene i Kina, har kvittet seg med eiendomsinvesteringer i landet. La Ka-shing begynte å selge seg ned i fjor.

De siste fem årene har det blitt gitt nye lån i Kina på 16000 milliarder dollar – tilsvarende hele det amerikanske banksystemet.

- Dette vil ikke bli en enkel opprydding. Vi tror at yuanen er mellom 15 og 25 prosent for sterk. De økonomiske tallene er svakere og myndighetene må innse at den eneste måten de kan få kontroll er å la valutaen hjelpe til, sier analytiker Diana Choyleva hos Lombard Street Research til Sydney Morning Herald.

Kinesisk urbaniseringsplan

Kinesiske myndigheter har offentliggjort og godkjent en detaljert urbaniseringsplan som prøver å finne praktiske løsninger på hvordan byene skal ta i mot over 100 millioner innflyttere de neste 5-6 årene. I tillegg skal et tilsvarende antall mennesker som allerede har flyttet få grunnleggende rettigheter og tilgang på offentlige tjenester.

«Urbanisering er en sterk motor for å holde den økonomiske veksten i et bærekraftig nivå og på riktig vei», sier kinesiske myndigheter på regjeringens nettsted.

Planen, som er på 30 kapitler, er det første forsøket på å koordinere hva som er den største migrasjonen fra landsbygden til byene i verdenshistorien. Den tar for seg alt fra utdannelse, helsetjenester, boliger, infrastruktur og kommunikasjonstjenester.

Innen 2020 forventes det at 60 prosent av Kinas rundt 1,4 milliarder mennesker vil bo i byene. I dag antas det at 54 prosent bor i kinesiske byer, men kun 36 prosent er registrert som bosatte i byer.

Dette betyr at 250 millioner mennesker ikke er registrert og ikke har tilgang på grunnleggende offentlige tjenester som fastboende.

- Jeg mener dette er en bra plan. Den berører også problemene som har blitt skapt av urbaniseringen de siste årene. Offentlige tjenester har vært mangelfulle og urbaniseringen har ikke vært rasjonell, sier direktør Yi Peng ved tenketanken Urbanization Research Center of the International Finance Forum til New York Times.

Det skal satses 153 milliarder dollar på bygging av subsidierte boliger i byene. Fem millioner mennesker som bor i slumområder skal flyttes inn i leiligheter allerede i år.

Byer som har en befolkning på over en halv million skal få lyntog. Det siste tiåret har de største byene langs østkysten fått lyntog. Denne utbyggingen skal fortsette i høyt tempo. Byer med minst 200.000 innbyggere skal knyttes opp til landets motorveinett.

Markedene 
Tokyo-børsen leder børsene i Asia fra morgenen av med en oppgang på 1,4 prosent for Nikkei 225-indeksen. Det roet seg imidlertid noe frem til børsslutt, og Nikkei-indeksen endte til slutt opp 0,94 prosent 14411 poeng. Asia-børsene har fått hjelp fra USA, hvor veksten i industriproduksjonen var det på det høyeste i februar siden på sensommeren i fjor.

Ved Mumbai-børsen i India har de tidligere rekordene blitt slått i dag og Sensex-indeksen klatret 1,1 prosent ved børsåpning og ligger på rundt 22000. På seks måneder har den indiske nøkkelindeksen steget med vel 22 prosent.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 14411 (0,94%) (SLUTTNOTERING)
Hong Kong, Hang Seng Index: 21577,1 (0,5%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2029,66 (0,3%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1943,1 (0,8%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 8740,54 (0,5%)
India, BSE Sensex: 21986,48 (0,8%)

Thailand, SET Index: 1377,12 (0,0%)
Singapore, Straits Times Index: 3089,97 (-0,1%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1818,98 (0,2%)

Indonesia, Composite Index: 4836,59 (-0,8%)
Filippinene, SE Composite: 6457,58 (0,9%)
Australia, All Ordinaries: 5355,8 (0,4%)

morten.iversen@dn.no Twitter @iversenasia

Les også: Nå kan yuanen svinge dobbelt så mye: – Kan utgjøre en risiko for økonomien

Asia i dag: - Vi har ikke en kredittboble - vi har en gigantisk kredittboble


Asia i dag: Kina har aldri vært nærmere finanskrise enn nå 

Kina-brems trekker råvareprisene ned(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.