I går uttalte aksjestrateg Peter Hermanrud til DN at børskollapsen på de innelandske kinesiske børsene ikke var så farlig for oss i Norge, vel å merke så lenge krakket ikke sprer seg til den internasjonale Hong Kong-børsen.
Men i natt var det akkurat det som skjedde.
Les:
De to største innenlands-børsene i Kina, Shanghai og Shenzhen, har allerede falt henholdsvis 30 og 40 prosent de siste ukene. Disse er ikke tilgengenlige for utenlandske investorer.
Men norske fond som er investert i den antatt tryggere Hong Kong-børsen blir nå likevel dratt med i dragsuget. Hong Kong-børsen er ned over ti prosent den siste uken, og over 17 prosent siden toppnivået 28. april.
- Det har vært en kollaps i kursene de siste dagene. Det har vært en smitteeffekt fra innenlandsmarkedene som har overrasket meg veldig, sier forvalter Dagfinn Hopsdal i Landkreditt forvaltning.
Fondet han forvalter, Landkreditt Kina, er hundre prosent investert i selskaper notert i Hong Kong.
- Utviklingen har vært mer brutal enn jeg kan tenke meg. Hvorfor det tar med seg Hong Kong-børsen ned er uforklarlig, mener han.
Bråstopp etter kjempeoppgang
På få uker er verdier for flere tusen milliarder dollar forsvunnet.
Onsdag varslet kinesiske myndigheter handelsstopp i aksjer tilsvarende 40 prosent av markedet og nye reguleringer av aksjekjøp i landet. På tross av tiltakene fortsatte aksjene å falle.
- Vi kan ikke gjøre mye enn å bare slå oss til ro med at de underliggende verdiene i selskapene er tilstede. Det er ubehagelig likevel, å se aksjekursene gå ned såpass mye uten å kunne forklare det, sier forvalter Hopsdal.
I april og mai ble 25 millioner kinesere aksjeinvestorer i det lokale børsmarkedet - da det var på topp. En oppgang på 150 prosent på ett år, og sammenhengende oppgang i omtrent 1.000 dager fristet en rekke amatører til å hive seg på markedet, gjerne med høyt belånte aksjekjøp.
Dette fikk aksjekursutviklingen til å gå i taket, før det sa bråstopp for omtrent en måned siden.
- Det er jo brutalt. Jeg forventer at Hong Kong børsen vil ta seg opp igjen når det roer seg etter fallet i innenlands-aksjene. Her er det mye store, solide foretak, i motsetning til skogen av småselskaper og lottoinvestorer som du ser for eksempel i Shanghai, sier Hopsdal.
- Les også:
Tvinges til å selge
Holbergfondene har også et fåtall posisjoner i Hong Kong-noterte aksjer. Også forvalter og partner i Holbergfondene, Hogne Tyssøy, ser de indirekte effektene av innlandskollapsen:
- Vi er ikke direkte eksponert mot innenlands-børsene, men det er helt klart ganske mange indirekte effekter, sier Tyssøy til DN.
Han mener Shanghai-børsen og Shenzhen-børsen kan sammenlignes med Oslo Børs på 1980-tallet: et ungt, volatilt markeder preget av umodenhet og store svingninger.
På sikt er han likevel optimist.
- Børsen har levd sitt eget liv. Nye investorer får smake en dyr lærepenge som følge av det som nå skjer. Det er likevel ikke nødvendig å overdramatisere utviklingen i Kina. Jeg tror landet har en urolig periode i vente fremover, men landet har noen av de beste instrumentene i verden til å regulere markedene og komme seg ut av krisen, sier Tyssøy.
- Les også:
Les også på DN.no:
Se DNTV: Erna Solberg om forholdet mellom Norge og Kina