Flere internasjonale meglerhus har i den siste tiden rettet blikket mot Kina - heller enn Hellas. Det gjør også aksjestrateg i Swedbank, Peter Hermanrud.
- Ja, fordi Kina er økonomisk veldig viktig. Det er en stor økonomi, og også viktig for Norge. De har omtrent halvparten av verdens etterspørsel etter aluminium, er viktig også i oljemarkedet og i mange andre markeder der norske selskaper opererer, sier han til DN.
I Kina har børsverdier på over 22.000 milliarder kroner har forsvunnet på tre uker.
- Det er en gedigen spekulasjonsboble som er i ferd med å sprekke nå, og det er allerede et halvt børskrakk på innenlandsbørsene, sier Hermanrud.
- Les også: Kina vil stoppe børspanikk (DN+)
- Løsrevet fra kinesisk økonomi
Samtidig understreker han at et børskrakk ikke automatisk vil føre til store økonomiske problemer for Kina som helhet:
- Det er bekymringsverdig at Kinas økonomi er svak, men jeg tror ikke en eventuell børskollaps vil før til en ytterligere svekkelse av betydning - isolert sett, sier han.
- Den kinesiske børsen er løsrevet fra kinesisk økonomi og smitteeffekten av en kinesisk børskollaps til internasjonale finansmarkeder er heller ikke så store, sier Hermanrud.
Han mener det er Hong Kong-børsen man bør følge med på. Den er ikke sperret for utenlandske investorer, og har ikke hatt en like bratt nedgang som innenlandsbørsene i Kina.
- Kinas børsnedgang vil ikke smitte over på de internasjonale markedene med mindre Hong Kong-børsen også faller stort. Hvis Hong Kong-børsen fortsetter å falle, vil det nok begynne å bli ubehagelig for mange internasjonale porteføljeforvaltere, og vi kan oppleve et bredere børsfall. Men nedgangen må være på minst ti prosent til før det blir noen som helst dramatikk i dette, sier Hermanrud.
Overdriver Hellas’ betydning
Verdens øyne er rettet mot Hellas, når det gjeldstyngde landet nå forhandler om en gjeldsavtale med sine kreditorer.
Folkeavstemingen og de påfølgende utviklingene mandag bidro til volatil utvikling i aksjemarkeder verden over, særlig i Asia.
De fleste asiatiske aksjemarkedene falt tirsdag, før de senere normaliserte seg noe. De siste dagene har en rekke profilerte personer i finansbransjen uttalt seg negativt i internasjonale medier om oppmerksomheten Hellas får i finansverden:
- Gårsdagens reaksjon på Hellas gikk for langt, sier sjefstrateg Toshihiko Matsuno hos SMBC Friend Security til Bloomberg News om den asiatiske børsutviklingen.
Oljepirsen falt også mandag, og handles tirsdag til rundt 57 dollar fatet. Flere har reagert på at dette også tilskrives Hellas.
- Se på det som er skrevet om oljeprisfallet i dag, og det er snakk om hvordan oljeetterspørselen faller som følge av situasjonen i Hellas. Jeg må si at det er en haug med vås. Kina? Ja. Hellas? Nei!, skrev administrerende direktør Chuck Butler i Everbank Global Markets, i en rapport mandag, ifølge CNN Money.
- Les også: - Om disse ikke er villige til å gjøre dette, blir Hellas tvunget til å gå over til drakmer
- Økonomisk mygg
Selv den ytterste konsekvens av Hellas-forhandlingene; en statsbankerott, bankkollaps og «grexit», vil ha liten påvirkning på finansmarkeder og økonomier ellers i verden, mener aksjestrateg Hermanrud.
- Hellas er en økonomisk mygg. Situasjonen i landet er en spennende politisk sak, men det er ikke særlig viktig for resten av verdensøkonomien om Hellas går konkurs, sier Hermanrud til DN.
- Hellas var viktig i 2011 og 2012, men risikoen for smitteeffekter av en eventuell Hellas-kollaps er liten. Finansmarkedet har hittil vært ganske avslappet til begivenhetene i Hellas, og det er lite som tyder på at vi vil få noe kraftig fall i bankaksjer eller i statsgjelden til de store økonomiene i Europa, sier han.
Les også på DN.no:
Asia i dag: Kinesisk børskollaps sprer seg
- Ser ingen tegn på at markedet skal snu
Økonomiprofessor før dommen: - Nå kommer testen
Se DNTV: Malala glad for samarbeidet med Erna Solberg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.