Ekspertene er fremdeles svært skeptiske til aksjemarkedene i Kina, til tross for en sterk børsoppgang de siste to ukene.
Da aksjemarkedene i Kina nådde bunnen tidligere denne måneden, skrev meglerhuset DNB Markets en analyse som spådde en ytterligere nedgang på 20-30 prosent for markedene. Siden da har kinesiske myndigheter igangsatt enorme tiltak for å stagge nedgangen, og børsene i Shanghai og Shenzhen har opplevd en børsoppgang på henholdsvis 15 og 18 prosent frem til i dag.
Det er DNB Markets’ Kina-ekspert langt fra imponert over:
- Markedet er ikke fritt, og da er det ikke et marked, sier analytiker i meglerhuset, Ole André Kjennerud.
Han opprettholder utsiktene om at de kinesiske aksjemarkedene kan falle 20-30 prosent fra bunnivået tidligere denne måneden. Et fall på 30 prosent fra bunnivået tidligere i juli tilsvarer et fall på 40 prosent fra dagens nivå.
- Skremselstiltak
Tiltakene i Kina blir av mange sett på som svært ekstreme. Ifølge en sammenstilling gjort av Wall Street Journal var tiltakene i Kina omfattende nok til at det på ett tidspunkt kun var rundt tre prosent av alle selskaper notert på børs i Shenzhen og Shanghai tilgjengelig for normal handel.
- Jeg har tidligere ment at myndighetenes tiltak kan forsinke, men ikke forhindre, dette fallet. Det mener jeg fortsatt. Teoretisk sett kan de holde på med disse tiltakene så lenge de ønsker, men dette er skremselstiltak for vestlige investorer, sier Kjennerud.
Kina har lenge ønsket å tiltrekke internasjonal kapital til sine aksjemarkeder, så langt uten nevneverdig suksess. Det kan bli en enda større utfordring i tiden som kommer, hevder Kjennerud.
- På lang sikt er problemet til Kina at de vil ha stadig større behov for internasjonale investorer og internasjonal kapital. Det klarer de i hvert fall ikke nå. Et vestlig hedgefond vil for eksempel aldri investere i dette markedet hvis de risikerer å bli fanget i markedet på denne måten, sier han.
Etter en børsoppgang på 150 prosent på ett år, fulgte et fall på 30 og 40 prosent i henholdsvis Shenzhen og Shanghai. Da innførte kinesiske myndigheter en rekke tiltak:
- Blant annet er shortsalg, å vedde på nedgang i aksjekursen, forbudt
- Storeiere i selskaper får ikke selge aksjer
- Børsnoteringer og emisjoner er satt på vent
- Kinesiske myndigheter kjøper samtidig opp aksjer for milliarder gjennom det statlige finansieringsorganet China Securities Finance Corp. (CSF)
CSF er ventet å ha omtrent 483 milliarder dollar i disposisjon til å stabilisere markedene.
Tilbake til nyttår
En annen som er skeptisk til Kina-tiltakene er sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. Han mener Kina-børsene kan falle ned til nivåene de lå på rundt nyttår. Det tilsvarer en nedgang på 20 prosent for Shanghai-børsen, og omtrent 36 prosent for Shenzhen-børsen.
- Tiltak som de vi ser i Kina i dag, har ofte en kortsiktig effekt, men vil ikke være effektive på lang sikt. De fundamentale forholdene på de kinesiske fastlandsbørsene tilsier at aksjene skal tilbake til nivåene de var rundt nyttår. Tiltakene fra myndighetene endrer ikke denne verdsettingen, sier Wilhelmsen, som tidligere denne måneden kalte børsoppgangen i Kina for en «dead cat bounce».
Kina offentliggjorde nylig at landet ligger på nøyaktig syv prosents økonomisk vekst, et tall som overrasket mange. Wilhelmsen tror Kina vil slite med å opprettholde dette vekstnivået fremover.
- Jeg tror vi vil se stadig svakere økonomiske indikatorer fra Kina, og svakere økonomisk vekst. Det vil også smitte over på aksjemarkedet, sier Wilhelmsen.
Dyre Kina-aksjer
Ifølge Bloomberg er prisene på fastlandsbørsene i Kina langt høyere enn andre store aksjemarkeder i verden:
På fastlandsbørsene i Shenzen og Shanghai er mediannivået på PE-multiplikatoren (som er forholdet mellom prisen på en aksje og inntjeningen selskapet har) for de fire siste kvartalene 66, høyere enn noen andre av verdens ti største aksjemarkeder.
PE er ofte brukt for å vurdere prisingen av aksjeselskaper. Til sammenligning er tilsvarende verdi på den amerikanske S&P 500-indeksen 19,5, ifølge Wall Street Journal.
- Shanghai-børsen kan falle opp til 35 prosent fordi børsoppgangen aldri var forenelig med vekstanslagene i markedet, sier seniorrådgiver George Magnus i bankgiganten UBS til Bloomberg.
Les også på DN.no:
18 millioner i minus for Bates
Oppkjøp sender Agasti til himmels
Kan «hacke» bilen og styre den rett i grøfta med deg inni
Se DNTV:
Undrer seg over Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.