I morgentimene kunne Kinas statistikkbyrå rapportere at landets bruttonasjonalprodukt (BNP) økte med syv prosent i første kvartal.
Det er ned fra 7,3 prosent fra måneden før.
- Akkurat som ventet, ifølge seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.
Med en global BNP-andel på 17 prosent, har Kina bidratt med en tredel av siste års globale vekst. Veksten i landets økonomi er likevel tilbake til nivået etter finanskrisen i 2009, skriver CNN Money.
- Mens år til år-veksten har holdt seg rimelig stabil, avtar kvartalsveksten, fra nesten åtte prosent årlig rate i tredje kvartal i fjor, til bare litt over fem prosent i første kvartal i år, skriver Magnussen i morgenrapporten onsdag.
Ikke dårlig nytt
Dette er likevel ingen grunn til å henge med hodet, mener analytiker Andrew Colquhoun i Fitch Ratings.
Marketwatch skriver at meglerhuset forventer en årlig vekst på 6,8 prosent i 2015 og 6,5 prosent i 2016.
- Lavere vekst bør ikke sees på som dårlig nytt, dersom det betyr at økonomien er i ferd med å tilpasse seg til et mer bærekraftig nivå, sier Colqoun til nettstedet.
Han understreker at økonomien trenger hjelp fra forbrukerne i overgangen.
- Det er tankevekkende at økonomien har blitt så avhengig av bygg og eiendom for å generere arbeidsplasser. Den pågående korreksjonen i eiendomssektoren utgjør den største enkeltrisikoen, mener han.
Skuffet
Flere kinesiske nøkkeltall skuffet i natt:
- Detaljomsetningen steg 10,2 prosent i mars på årsbasis, mot ventet 10,9 prosent.
- Industriproduksjonen steg 6,4 prosent fra januar til mars på årsbasis, mot ventet 6,9 prosent. På årsbasis steg industriproduksjonen 5,6 prosent på årsbasis, mot en ventet oppgang på 7,0 prosent.
- Den sekvensielle veksten var 1,3 prosent i kvartalet, fra 1,5 prosent kvartalet før, og mot ventet 1,4 prosent.
- Investeringsveksten har avtatt, det samme har eksportveksten og forbruksveksten, oppsummerer Steinar Juel i Nordea Markets i morgenrapporten.
Tidligere i uken kom også tall fra Kinas utenrikshandel, som blant annet viste at eksporten hadde falt med nesten 15 prosent fra år til år i mars.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Markets omtaler disse som «overraskende svake tall» i sin morgenrapport.
Kinesiske tall kan imidlertid være noe utfordrende å tolke tidlig på året, på grunn av Kinas bevegelige nyttårsfeiring.
- Men vi har tall for utviklingen så langt i året sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Hov i morgenrapporten.
Taktomslag
Kinesiske myndigheter vil «ganske snart» legge om politikken sin i en mer stimulerende retning, blant annet ved å kutte bankenes reservekrav, slik at målet om «rundt 7 prosent» vekst kan nås, tror Magnussen i DNB.
- Nylig har statsminister Li Keqiang uttalt at de frykter for konsekvensene av den lavere veksten i Kina, og da spesielt den negative effekten dette vil ha på arbeidsmarkedet. Dette begynner å bli et meget aktuelt tema nå som veksten er på vei til å falle klart under 7 prosent, skriver Hov.
Han mener risikoen ligger på nedsiden når landet nedjusterer BNP-målet til syv prosent ettersom den faktiske veksten allerede har bremset ned til nettopp 7,0 prosent - samtidig som utviklingen gjennom første kvartal indikerer en videre avmatning inn mot andre kvartal.
Også Juel i Nordea tror nattens nøkkeltall tilsier at det vil komme ytterligere lettelser i pengepolitikken, rentekutt og/eller lavere reservekrav.
- Personlig har vi mer tillit til enkeltnøkkeltall som dette enn til BNP-tallene, fordi BNP-tallene politisk er mer følsomme og dermed trolig mer styrt, skriver Juel i morgenrapporten.
Les også: Statoil-styremedlem går av
NHH-professorer tjente rått på millionlån med 80 prosent rente
Asia i dag: Forverring i Kina – laveste vekst på seks år
Pensjonskassen økte renten – kundene flykter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.