Alle kjenner til at det har skjedd store endringer og enorme utbygginger i Kina i mange år. Men det er ikke like lett å forstå rekkevidden av det som har skjedd.
På flere områder kan det imidlertid synes som om det har gått for raskt. Boligprisene stiger fortsatt i Kina, samtidig bygges det helt nye byer som står tomme.
Ifølge det anerkjente japanske finanshuset Nomura er det nå minst åtte såkalte spøkelsesbyer i Kina utover skrekkhistoriene om byene Ordos og Wenzhou, skriver epn.dk.
Spøkelsesbyer er ganske store nybygde byer som i stor grad mangler innbyggere. Fenomenet med slike byer kan spre seg utover landet og bidra til å sprenge boligboblen, skriver the Telegraph.
Analytiker Zhiwei Zhang hos Nomura sier til avisen at en kraftig prisendring i det kinesiske boligmarkedet kan føre til en system-risiko for Kina.
De siste dagene er det kommet meldinger om flere kinesiske eiendomsselskaper som er i ferd med å misligholde gjelden sin, noe som har økt bekymringene i finansmarkedet.
Nesten folketom - utbyggingen fortsetter for fullt
Byen Ordos i den kinesiske provinsen indre Mongolia står for mange som et skrekkeksempel på utbyggingsvirksomheten i Kina. Seks år etter at byen med plass til minst 300.000 innbyggere ble grunnlagt, er den fortsatt nesten folketom.
Samtidig fortsetter byggevirksomheten i byen for fullt støttet av lokale myndigheter, ifølge epn.dk.
Mange av utbyggingene i Ordos er finansiert av private virksomheter som er smittet av byggefeberen og har sett muligheten til å tjene penger. Leilighetene i byen er for en stor del kjøpt opp av vanlige innbyggere som på samme måte som utbyggerne håper på en god fortjeneste på sin investering.
Byen, som stort sett sto ferdig i 2010, kan by på det meste med både et fantastisk bibliotek, to hypermoderne museer, konsert- og teatersal, internasjonal racerbane, 50.000 kvadratmeter stort messesenter og en rekke parker. I tillegg er det tilgang til trådløst internett i hele distriktets 32 kvadratkilometer. Det er imidlertid ingen vanlige butikker, spisesteder eller supermarkeder i byen som er åpne.
Rike på ressurser
Mens mange frykter konsekvensene av stadig flere tomme byer i Kina, er andre mindre bekymret. Ifølge avisen kan Ordos bli en nordlig metropol i Kina snarere enn et skrekkeksempel for økonomiske historikere.
Hovedårsaken er et oppegående bystyre i Ordos, som med støtte fra hele provinsen står bak byprosjektet. Distriktet sitter på en sjettedel av Kinas kullreserver og en tredjedel av landets gassreserver, og er derfor spådd en lys fremtid.
Ifjor hadde imidlertid halvkommunale selskaper i Ordos gjeldsforpliktelser på 230 milliarder kroner.
Men så langt mangler altså det viktigste i en by; innbyggere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.