- Oppsiktsvekkende, sier Knut Arild Hareide, leder i Kristelig Folkeparti, om informasjonen som kommer frem i DNs oppslag tirsdag.
Regjeringen Stoltenberg planla et hemmelig forlik med Kina som skulle løse Fredspris-konflikten. Bare uker før valget ifjor satte Jens Stoltenberg foten ned fordi han ikke kunne stå inne for formuleringene i et hemmelig notat.
Les hele historien om regjeringen Stoltenbergs forsøk på å inngå et hemmelig forlik med Kina her. (Krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)
Skjønner mer nå
For Hareide stiller Arbeiderpartiets oppførsel i vår, under Dalai Lamas besøk til Norge, seg i et annet lys nå.
- Nå skjønner jeg hvorfor Stoltenberg var så stille, sier Hareide.
Dalai Lama besøkte Norge i mai i år, 25 år etter at han fikk Nobelprisen. Regjeringen og stortingspresidenten nektet å treffe Dalai Lama da han besøkte Oslo. Heller ingen av de ledende politikerne i Arbeiderpartiet møtte ham.
- Jeg la merke til, både under og før Dalai Lamas besøk, at Arbeiderpartiet var meget passivt, og i praksis inntok samme holdning som regjeringen, sier Hareide.
Kristelig Folkeparti var kritisk både til regjeringen og Arbeiderpartiets håndtering av besøket.
- Det som kommer frem nå er at det er en felles linje mellom regjeringen Stoltenberg og de blå-blå. De viser begge en vilje til å gå for langt for å få et bedre forhold til Kina, sier Hareide.
Fullstendig galt
Hareide understreker at Norge har en viktig rolle som fredsnasjon, og at det er viktig å stå fast på norske verdier og prinsipper også når det koster noe.
- Det som er spesielt er at det her kan se ut som at man har vært villig til å trå over linjen i forhold til Nobelkomiteens uavhengighet for å få et godt forhold til Kina. Det ville være fullstendig galt, og skade Norges rolle som fredsnasjon, sier Hareide.
Han er også svært skeptisk til å gjøre innrømmelser overfor Kina.
- Å beklage en fredspris ville være å gjøre knefall for Kina, og det mener jeg vil være å bryte med de verdiene vi er så stolte over å ha i vårt samfunn, sier KrF-lederen.
Han understreker at regjeringen Stoltenberg tok den riktige beslutningen til slutt.
- Stoltenbergs dømmekraft sviktet ikke, sier Hareide.
- Må ikke være naive
Kina er verdens nest største økonomi og en viktig aktør i verdenspolitikken, men den politiske kontakten mellom Norge og Kina frøs til is da Liu Xiabao fikk fredsprisen for fire år siden.
Hareide mener regjeringen Solberg bør fortsette dialogen med Kina.
- De må gjerne jobbe med å forbedre vår dialog med Kina, men de trenger ikke være naive. Regjeringen kan være profesjonell, men samtidig stå opp for verdiene våre, sier Hareide.
- Vi må ikke gjøre knefall selv om det koster oss noe på kort sikt.
Stoltenberg ønsker ikke å kommentere saken utover det han uttaler i Dagens Næringsliv tirsdag, ifølge hans rådgiver Randi Ness.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.