Investor Jens Ulltveit-Moe mener handelen med Kina går godt, og får støtte av DNB og NHO.
Norges Rederiforbund har arrangert flere møter der norske næringslivsledere har diskutert Norges dårlige forhold til Kina, ifølge VG. Investor Jens Ulltveit-Moe kjenner seg ikke igjen. Han avviser at næringslivet opplever en Kina-krise.
– Nei, det føler jeg ikke. Nylig var jeg i Kina på signeringen av en joint venture-avtale med et statseid kinesisk selskap verdt 1,4 milliarder dollar, sier Ulltveit-Moe, med henvisning til Rec Silicon, der han er største aksjonær med 19 prosent.
– Vi hadde norsk flagg på podiet, og jeg spurte om det ville være et problem. Det syntes de overhodet ikke, sier han.
– De holder ikke mot deg at du er norsk?
– Jeg fikk så mye å drikke at det avgjort ikke virket sånn, svarer investoren og ler.
«Business as usual»
Heller ikke storbanken DNB opplever noen Kina-krise.
– Vi har ikke sett noen stor effekt av at Kinas forhold til Norge har kjølnet, sier Thomas Midteide, konserndirektør for kommunikasjon i DNB.
Norges største bank har kontor i Shanghai med rundt 20 ansatte.
– Der er det «business as usual», sier han.
NHO mener dette gjelder store deler av norsk næringsliv.
– Nei, vi opplever ikke dette som noen stor utfordring i dag, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO.
Han legger imidlertid til at det har vært bedrifter som har opplevd vanskeligheter, blant annet med visum og lisenser.
– Sjømatsektoren opplever fortsatt utfordringer, fastslår Brubakk.
Mer om politikk
NHO-direktøren tror problemene dreier seg mer om politikk enn om næringsliv. Den politiske floken må likevel løses slik at Norge står bedre posisjonert til å ta større del i Kinas vekst, blant annet gjennom en frihandelsavtale som må fremforhandles politisk, mener han.
– Dette handler om tapte muligheter, men det har ikke betydd kroken på døra for den handelen som allerede var på plass, sier Brubakk.
En av næringene som har opplevd størst begrensning i eksporten til Kina etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo, er lakseoppdretterne. For dem er situasjonen uforandret, ifølge Egil Ove Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Norges sjømatråd.
– Det er fortsatt slik at vi ikke får eksportere så mye som vi gjerne ville og som det er marked for i Kina, sier Sundheim.
Støtter Jagland
Jens Ulltveit-Moe stiller seg undrende til debatten rundt Kina-møtene arrangert av Rederiforbundet for norske næringslivstopper og PR-byrået First Houses rolle i disse.
– Det er helt klart en avsporing. Å se på dem som lobbyister for Kina er å trekke det for langt, sier han.
– Men debatten blir nok fulgt svært tett av kinesiske ambassaden. Det de rapporterer tilbake om responsen, der Aftenposten får så hatten passer, vil nok være til Norges fordel, sier investoren.
Han mener regjeringen gjorde helt rett i å ikke møte Dalai Lama da den tibetanske lederen var i Norge nylig, men tror ikke Norge har mye å hente på å bytte ut Thorbjørn Jagland som leder for Nobelkomiteen.
– Jeg synes det må være nok, man trenger jo ikke å legge seg helt flat.
Les også:
Nekter å røre boligskatten
IMF bekymret over det norske boligmarkedet
- De vil stjele pengene dine
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.