Salget av det norske internettselskapet Opera til et kinesisk konsortium ledet av fondet Golden Brick Silk Road er i boks. Det gjør at selskapet blir det siste i en lang rekke europeiske selskaper som blir kjøpt opp av kinesiske investorer.

Det kinesiske kommunistpartiet møttes høsten 2010 for å legge frem landets neste femårsplan. Ledet an av daværende president Hu Jintao, gjorde partiet da en helomvending da det fastslo en gradvis nedjustering av den kinesiske økonomiske veksten og omlegging av økonomien.

Ett av vedtakene var også at kinesiske selskaper skulle øke sine investeringer i utlandet – inkludert i Europa. Siden da har kinesiske fusjoner og oppkjøp, såkalte M&A-transaksjoner, i EU økt fra om lag to milliarder euro i 2010 til 20 milliarder euro i 2015, ifølge en rapport fra det amerikanske rådgivingsselskapet Rhodium Group. Det tilsvarer 185 milliarder kroner.

Avtaler gjort med selskaper i europeiske land utenfor EU, slik som norske Opera, er ikke tatt med i rapporten.

Kina-milliarder ut av landet

I 2015 nådde kinesiske fusjoner og oppkjøp globalt 100 milliarder dollar for første gang noen sinne ifølge Dealogic. Avtalene utgjorde 112 milliarder dollar, over 900 milliarder kroner.

Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.
Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Den siste store avtalen i år er det statlige kinesiske kjemiselskapet Chemchinas oppkjøp av det sveitsiske jordbruksselskapet Syngenta i en avtale tilsvarende 426 milliarder kroner.

- Det er kjempestore volumer. Ved å kjøpe opp selskaper i Europa får de kinesiske aktørene en inngangsdør til det europeiske markedet, sier økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets. Han følger Kina og asiatisk økonomi for meglerhuset.

Kinas politiske ledelse har vedtatt å legge om landets økonomi, og med det nedjustere veksten i den kinesiske økonomien. Det fører til at kinesiske selskaper må se til utlandet for å øke vekstpotensialet ifølge Kjennerud.

Selskaper som sliter

I tillegg har mange kinesiske selskaper, særlig de eid av staten, slitt lenge med svak lønnsomhet og dårlig innovasjon.

- En trend vi ser er selskaper som kjøper og investerer i Europa for å få tilgang på den beste teknologien. De statlige bedriftene i Kina har slitt med lav lønnsomhet i lang tid. Det har ikke gått an å få opp lønnsomheten og innovasjonen på egenhånd, det har heller blitt verre, sier han.

Kjennerud forklarer at den økte kinesiske interessen bidrar til å sende verdien på europeiske aksjer opp.

For de kinesiske selskapene sliter ikke med å finansiere oppkjøpene.

Får billiglån fra staten

- Kinesiske myndighetene har en ambisjon om å få til dette og kjøpene finansieres ofte av at selskapene tar opp billige og subsidierte lån i kinesiske banker, sier han.

Kjennerud får støtte fra styreformann ved det norske handelskammeret i Beijing, forvalter og investor Chris Rynning. Han tror oppkjøpstrenden vil fortsette i lang tid fremover.

- Kinesiske investorer vil i utgangspunktet ikke ha store utfordringer med å finansiere et oppkjøp. Tilgang på slik kapital vil også vedvare, og dermed vil også strategien vedvare, sier Rynning til DN.

Styreformann ved det norske handelskammeret i Beijing, forvalter og investor Chris Rynning.
Styreformann ved det norske handelskammeret i Beijing, forvalter og investor Chris Rynning. (Foto: Per Ståle Bugjerde.)

Han mener at lave europeiske valutakurser, relativt bedre lønnsomhet og svak valuta gjør at pågangen er såpass kraftig at det nå er blitt «førstemann til mølla»-prinsippet for kinesiske selskaper som vil gjøre oppkjøp i Europa.

- Det er førstemann til mølla blant kinesiske selskaper, fordi oppkjøp er raskere enn egenutvikling, sier Rynning.

Les også på DN.no:

Asia i dag: Kina slår alle tidligere rekorder - oppkjøp på 940 mrd. kroner i år  

Bekrefter underslag og svindel i Kinas statistikkbyrå

Nå blir Opera solgt  

Opera til Kina: «No guts, no glory» dnPlus  (DN+)

Telenor-saken på DN.no:

Gikk på do, fikk inkassokrav dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Episode 9: En Facebook-felle for norske medier, et norsk mediekonsern på vei til verdensherredømme og en John Fredriksen spesial.

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.