Starten på 2016 ga den største veksten i nettoinntjeningen i kinesiske industribedrifter på over et og et halvt år, ifølge tall som kinesiske myndigheter la frem natt til søndag.
Ifølge Financial Times er dette et tegn på at stimulansetiltakene fra myndighetene demper nedturen i industrisektoren i landet.
Kinesisk økonomi er inne i en ønsket overgang til en ny vekstmodell. Gamle vekstdrivere som industri og investeringer får mindre betydning, samtidig som vare- og tjenesteforbruket øker kraftig.
Ved åpningen av nasjonalforsamlingen Folkekongressen tidligere denne måneden nedjusterte landets statsminister Li Keqiang målet for veksten i inneværende år til 6,5 prosent. Målet er lavere enn i 2015, da det var på «rundt 7 prosent». Fasiten for fjoråret ble 6,9 prosent, det laveste på et kvart århundre.
Ifølge Financial Times er det fabrikksektoren som har fått hardest medfart som følge av overgangen landets økononomi nå er inne i. Stor overskuddskapasitet og svak etterspørsel har ført til nedgang i prisene. Pengepolitiske lettelser har imidlertid gitt et lite oppsving for boligbyggingen og finanspolitiske stimulanser, gjennom økt utbygging av infrastruktur, har hjulpet på etterspørselen i fabrikksektoren, skriver avisen.
I januar og februar økte den årlige nettoavkastningen til kinesiske industribedrifter til 4,8 prosent. Til sammenligning var det et fall i nettoavkastningen på 4,7 prosent i desember ifjor, som også var syvende måned på rad med nedgang.
Ifølge Bloomberg News opplyser statistikkbyrået at såkalte baseeffekter, med et ekstraordinært lavt sammenligningsgrunnlag for et år siden, bidrar til det kraftige oppsvinget.
Kinas statistikkbyrå rapporterer en samlet vekstrate for januar og februar for å unngå problemer med sesongmessige variasjoner siden kinesisk nyttår faller på ulike datoer fra år til år.
Les også:
– Skaff deg et hoppetau og begynn å hoppe!
DNs quiz: Kan du mer om økonomi enn studentene?
Fått med deg denne?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.