På under to år klarte Kina å få med seg 56 andre land og etablere den nye og omdiskuterte asiatiske investeringsbanken AIIB, til tross for protester og anmodninger fra USA til sine allierte om ikke å bli med.
I april ble Norge som et av disse landene godkjent av Kina som medlem.
14 av EUs 28 medlemsland er også blitt med i AIIB, samt alle vetomaktene i FNs sikkerhetsråd, bortsett fra USA. Heller ikke Japan har søkt om medlemskap.
Denne uken har representanter fra de 57 medlemslandene vært samlet i Beijing for å underskrive vedtektene i den nye banken.
Banken er blitt sett på som en kinesisk utfordrer til den eksisterende finansielle verdensorden med Det internasjonale valutafondet IMF og Verdensbanken i spissen. Kina føler de har for liten makt i begge disse institusjonene.
Vetorett
Nå får Kina imidlertid både makt og innflytelse.
Den kinesiske finansministeren har nemlig offentliggjort at Kina får tildelt 26 prosent av stemmerettighetene i AIIB - noe som er nok til å nedlegge veto, da det ifølge de nye vedtektene kreves 75 prosent av stemmene for å gjennomføre viktige beslutninger, skriver business.dk.
Det enkelte lands stemmeandel er ifølge avisen fastsatt av en komplisert formel som tar hensyn til landets økonomi og det innskuddet landet har foretatt i AIIB av den samlede startkapitalen på 100 milliarder dollar.
Etter Kina så er det India (7,51 prosent), Russland (5,93), Tyskland (4,15) og Sør-Korea (3,50) som har størst stemmeandel.
Les også:
Kina-dominert «verdensbank» operativ i år
Asia i dag: USA retter skytset mot Kina
Asia i dag: Amerikansk fiasko – gir fra seg makten til Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.