De siste ukene har vært tøffe for fremvoksende økonomier.
Valutaer i fremvoksende økonomier har falt til det laveste nivået på 15 år, råvarepriser har stupt, og investorer flytter penger ut i påvente av økte renter i USA.
- Jeg tror ikke vi har sett slutten på nedgangen for de fremvoksende økonomiene. Vi så en total kollaps i 2013, da den amerikanske sentralbanken startet nedtrappingen av sine kvantitative lettelser. Jeg tror vi kan se en verre situasjon enn det for fremvoksende økonomier fremover, sier sjefanalytiker Anders Svendsen i Nordea Markets Danmark.
Søppelstatus
Brasil ble onsdag advart av kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s om at landet nærmer seg søppelstatus.
Landet er en stor eksportør av råvarer, som olje, kaffe og noen metaller, som alle har falt markert i verdi det siste året. Oljen handles til 53 dollar fatet tirsdag, det halve av ifjor sommer. Kaffe er ned over 25 prosent så langt i år, ifølge Bloombergs råvareindeks.
- Brasil er et land som i utgangspunktet har relativt god økonomisk politikk, men det er basert på eksterne faktorer som ikke lenger er gjeldende, sier Svendsen.
Tar seg god tid
Han understreker at størstedelen av nedgangen allerede har inntruffet for de fremvoksende økonomiene, men at markedene fortsatt ikke har fullstendig priset inn en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed).
- Vi har sett denne nedgangen sakte men sikkert i omtrent ett år nå. Fed har lært fra tidligere, og har virkelig tatt seg god tid denne gangen, og nedgangen er dermed ikke så brå som tidligere.
- BAKGRUNN: Disse to kan sende norske aksjer i rødt
Svendsen peker på tre faktorer som står bak de tøffe tidene fremvoksende økonomier går gjennom i dag:
- USA:
Den ventede renteøkningen og den styrkede dollaren vi har sett det siste året slår begge negativt inn på disse landenes økonomier. Dette fører til at kapital flyttes ut av fremvoksende markeder. Svendsen tror denne utviklingen vil fortsette fremover. - Råvarer:
De fleste fremvoksende økonomier er store eksportører av råvarer, med unntak av hovedsakelig India og Kina. Derfor har den siste tidens fallende råvarepriser, særlig oljeprisfallet, spilt en sentral rolle i denne utviklingen, ettersom mange fremvoksende økonomier er råvareeksportører. - Kina:
Kina har overtatt som den største handelspartneren til land som klassifiseres som fremovksende økonomier. Den siste tidens børsuro, kapitalutgang og svake PMI-tall er noen av bekymringene som har oppstått, og som påvirker nedgangen vi har sett i fremvoksende økonomier.
Ikke lavere på 15 år
Ifølge en sammenstilling fra Financial Times, er fremvoksende valutaer nede på det laveste nivået mot dollaren på 15 år.
- Disse valutaene er svakt priset i forhold til deres «fair» verdi. Jeg tror vi vil se en nedgang på opp mot 10-15 prosent fremover, når renteøkningen fra Fed prises inn i markedet. På lengere sikt tror jeg derimot valutaene vil styrke seg, ettersom at dollarutviklingen ikke vil være like sterk som tidligere, sier Svendsen.
Les også:
Standard & Poor's: Advarer Brasil mot søppelstatus
Saipem tar gigantnedskrivninger og kutter 8.800 stillinger
Se DNtv: Skodas salgsdirektør Werner Eichhorn har en plan.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.