Kinesiske myndigheter har lovet en økonomisk vekst på rundt 7,5 prosent i år. Dette er høyt sammenlignet med andre asiatiske land, og også høyest av de såkalte BRIC-gruppen (Brasil, Russland og India) som Kina er en del av og ofte blir sammenlignet med.

To nye undersøkelser fra næringsforeningene som representerer europeiske og amerikanske selskaper med virksomhet i Kina viser at mange vestlige selskaper sliter med lønnsomheten og er skeptiske til utsiktene fremover.

De føler at de blir forskjellsbehandlet og at alt tilrettelegges for kinesiske selskaper – spesielt statseide konglomerater.

– Kanskje gullalderen for multinasjonale selskaper i Kina er over, sier styreformann Duncan Clark hos rådgivingsselskapet BDA til Washington Post.

Fundamentale utfordringer

Ifølge den amerikanske næringsforeningen Amchamer er det langt færre selskaper som planlegger å ekspandere i Kina enn gjennomsnittet de siste årene. Amerikanske investeringer i Kina falt med 9,3 prosent i årets fem første måneder.

«Som alle private selskaper står medlemmene foran fundamentale utfordringer i måten de må drive forretninger på i Kina. Lønningene stiger, det er inkonsekvente eller uklare lover og forskrifter, vansker med å skaffe til veie pålitelige statistikker og innflytelsen statseide bedrifter har gjør det vanske­- lig», skriver Amcham i en ny rapport.

Investeringsfallet var større fra EU-regionen.

Lavthengende frukt tatt

Store internasjonale selskaper som etablerte seg i Kina på slutten av 1990-tallet gjør det generelt bra. Det er blitt vanskeligere å lykkes for nykommere.

Fra 2004 til 2013 økte den amerikanske eksporten til Kina med 255 prosent. Den norske eksporten økte med 165 prosent i samme periode.

– Hva som har endret seg er at lettjente penger, de enkle mulighetene, og den lavthengende frukten har forsvunnet. Hva som alltid har vært en torn i øyet begynner å merkes mer. Mulighetene til å lykkes er mer kompliserte enn de pleide å være, sier professor Christian Lundblad hos University of North Carolinas Kenan-Flagler Business School til avisen.

Ifølge en ny undersøkelse fra Mercator Institute for China Studies i Berlin planla 86 prosent av europeiske selskaper i Kina å ekspandere i 2013. I år har denne andelen falt til 56 prosent.

Satser i utlandet

Kinesiske selskaper er i ferd med å ekspandere kraftig i utlandet. Amcham mener det er langt enklere for kinesiske selskaper å investere internasjonalt enn det er for internasjonale selskaper å investere i Kina.

– De opprettholder et langt mer restriktivt investerings­regime enn deres viktigste handelspartnere gjør. Mens Kina krever godkjennelse av enkeltinvesteringer holder det med en ekle registrering eller varsel i andre land, sier styreformann Greg Gilligan hos Amcham.

Kinesiske selskaper investerte 14 milliarder dollar i USA ifjor. Dette er mer enn hva amerikanske selskaper investerte i Kina.

Kinesiske eiendomsselskaper har foretatt store investeringer USA og Australia det siste året. Dette forventes å skyte fart fremover.

I Malaysia vil kinesiske selskaper investere minst to milliarder dollar i år, ifølge Kinas ambassadør Huang Huikang.

– Et stålverk til 1,4 milliarder dollar vil bli bygd i en ny industripark. Flyulykken med Malaysian Airlines vil ikke påvirke dette. Vi har sagt tidligere at en slik ulykke kan skje alle land og alle fly­selskaper, ifølge ambassadøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.