Dagens Næringsliv skriver tirsdag at Stoltenberg-regjeringen planla et hemmelig forlik med Kina.
- Det er ikke overraskende at det ble tatt et initiativ for å løse konflikten med Kina. Forsøket viser at Stoltenberg-regjeringen heller ikke hadde tro på at knuten kunne løses uten et norsk initiativ, sier Henning Kristoffersen, Kina-ekspert og direktør for internasjonale relasjoner i Asia i DNV GL, på telefon fra Shanghai.
Les hele saken på DN+ (krever innlogging. Les DN i 1 måned for 1 krone)
En stor hemsko
Kristoffersen tror at viljen til å løse konflikten, både hos den nåværende og den forrige regjeringen, dreier seg minst like mye om muligheten til å utøve norsk utenrikspolitikk overfor Kina, som om hvor mye Norge taper økonomisk på konflikten.
- Slik det er nå, er det Nobelkomiteen som i praksis har lagt premissene og rammebetingelsene for norsk utenrikspolitikk overfor verdens nest største økonomi, sier Kristoffersen.
Kontakten mellom norske og kinesiske politikere frøs til is da Liu Xiabao fikk fredsprisen i november for fire år siden.
- Kina er med på alt av betydning i verden, og dersom våre politikere ikke kan ha bilaterale møter med Kina er det en stor hemsko, sier Kristoffersen.
Ingen lignende situasjon
Men å løse knuten , det er lettere sagt enn gjort.
- Andre land har hatt lignende konflikter med Kina. Det unike med denne konflikten er at den har vært så langvarig, og at den springer ut fra to Nobelpristildelinger- Dalai Lama i 1989 og Liu Xiabao i 2010. Det er ingen andre land som har vært i en slik situasjon overfor Kina, sier Kristoffersen.
I konflikter mellom land er det vanlig å se til hvilke løsninger som har vært brukt tidligere.
- Både Frankrike, England og Danmark har vært i konflikt med Kina, og i disse sakene har løsningen vært noe lignende Stoltenberg-regjeringen prøvde på, sier Kristoffersen.
Han påpeker at Kina heller ikke har vært i en slik situasjon før.
- Det finnes ingen håndbok for å løse denne konflikten, sier Kristoffersen.
- Dette er upløyd mark fra begges side, det er det som gjør det så vanskelig.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.